Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какво се храни таралежът?

22 октомври 2023, 12:33 часа

Таралежът е изключително полезно животинче, тъй като участва в поддържането на равновесието в природата, като се хранят със змии. Тези сладки бодливковци, чиито произход ни връща над 15 милиона години назад във времето, имат над 6000 иглички, които ги пазят от враговете им – хищниците, търсещи плячка в предпочитаните от тях местообитания – горите. И освен че са жертва на хищници, които все пак успяват да ги надхитрят и изядат, търкаляйки ги до водоем – река например, където таралежите не могат да се крият на кълбо, бодливковците страдат и от различни заболявания и не се размножават особено бързо.

Ако видите таралеж в двора си, ето каква година ви очаква

Всичко това прави адекватната грижа за тях важна, за да помогнем за оцеляването им. Ако не знаем как да реагираме при таралеж, които не мърда в двора ни дълго време, както и какво да сложим в паничката му, ако вярваме на всички разпространени митове в социалните мрежи, то е твърде вероятно да застрашим живота му.

С какво се храни таралежът?

Този въпрос е от ключово значение независимо дали визираме дивия, решил да пази двора ни от змии и вредители, или питомния, който сме закупили от зоо магазина за домашен любимец. Ако закупите таралеж за домашен любимец, то със сигурност ще ви информират с какво да го храните и как да се грижите за него, както и как да му създадете уют и комфорт, възможност за точене на ноктите и други необходими приспособления.

Що се отнася за дивите таралежи, горещо препоръчваме да не се опитвате да ги превърнете в домашни. Първо, това са диви животни и си остават такива, не може да замените гората с апартамента си, затворени те ще линеят и най-вероятно няма да оцелеят. Второ, възможно е да пренасят заболявания и паразити – салмонелоза, бълхи, кърлежи, поради което не е добра идея да се отглеждат вътре в дома.

Но ако таралеж е посетил двора ви и искате да се възползвате от полезната му дейност, грижейки се за него там, може да го задържите във вашия имот, като му предложите храна. Така стигаме до важния въпрос с какво се храни таралежът и до развенчаване на мита, че менюто му съдържа мляко.

Таралеж в двора? Ето какво трабвя да направите

Подобно на котките, таралежите не трябва да пият мляко, след като пораснат и бъдат отбити от майките си. И таралежите, и писанките с удоволствие ще го изпият и ще им бъде сладко, но не им го предлагайте, тъй като има риск от стомашни проблеми като например разстройство. Това важи с особена сила за кравето мляко. Ако трябва да дадете мляко на малко животинче, нека е козе, то е по-близо до майчиното.

До тук разбрахме какво не бива да правите, но все пак какво яде таралежът? Може да му предложите гранулки от тези на котките, ще бъде доволен, а и са подходяща храна за ежовците, доставяща им необходимите вещества. Следните също служат за храна на таралежите: стоножки, пчели, оси, бръмбари, охлюви, плодове, мишки, жаби, змии, гущери, малки птички, яйца, гъби, ядки, моркови. Естествено, че няма да му ловите оси и охлюви, той ще ви избави от тях, ловувайки ги сам в градината ви, но може да му предложите плодове и моркови заедно с гранулките и водата, ще остане доволен.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес