Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Река Велека – знаете ли откъде извира?

20 август 2024, 07:45 часа

Август е и морските приключения са в разгара си, така че няма как да не чуете за река Велека, ако търсите приказно диво място за плажуване, далеч от големите хотели и суетата. Устието на река Велека е кътче от Рая, което всеки трябва да посети поне веднъж в живота си именно през лятото.

Мястото съчетава в едно зелени девствени гори, причудливи скални образувания, солени морски води, златен парещ пясък и водите на Велека, вливащи се в морската шир. Картината и духът на това място са толкова различни, специални, вълшебни, че приличат не на реален ландшафт, а на излезнали от приказка, откраднати от Рая.

Знаете ли къде се влива река Искър в Дунав?

Устието на река Велека

При устието на река Велека ще откриете един от най-красивите и все още съхранени от човешката дейност плажове не само в област Бургас, но и по цялото Черноморие. Реката и морето са разделени от златен пясък, преди да се докоснат и слеят, позволяващ да се потопите както в пенливите вълни, така и да се разхладите с бавните води на реката.

А зад реката е зелена планина, придаваща свежест и причудливост на целия пейзаж. Устието на река Велека ще откриете на по-малко от километър от Синеморец – най-южната точка на родното Черноморие, на 3.5 км южно от гр. Ахтопол. Защитена територия е, а зелената прелест зад реката е национален парк Странджа. Ето защо ще бъдете пощадени от строежи, бетон и хотели, шумни заведения и музика, заглушаваща шума на морето и крясъка на чайките и ще се насладите само на природа толкова красива, че изглежда почти сюрреалистична.

Риболовът в реката е разрешен, но само за някои видове, а единствената друга дейност в района, която не се преследва от закона, е плаването на туристически корабчета през летния сезон, и то при ограничение на броя и скоростта, с която плават. Ако искате да се откъснете от шумния град, да се излежавате на плажа и докъдето ви стигат очите да виждате само море, река и планина, това е мястото, към което да се насочите – има още лято, още време за море, още августовски приключения.

Ще познаете ли старото име на Синеморец?

За любителите на флората и фауната, за търсачите на редки и защитени видове растения, както и за орнитолозите, устието на река Велека е истинско богатство. Там се срещат повече от 550 вида растения, някои от които редки и застрашени от изчезване, включени в Червената книга на Република България, около 20 вида земноводни и около 40 вида бозайници. Над местността минава и ръкав от най-големия миграционен път на птиците в Източна Европа – Via Pontica, което прави мястото любимо на орнитолозите и запленените от птиците.

Докато устието на река Велека е толкова популярно, мястото, от което извира, остава загадка за много хора, почивали при устието на реката. Откъде ли извира това водно богатство?

Откъде извира река Велека?

Макар устието на Велека да е в България, както и значителна част от поречието на реката – 125 километра от 145, нейният извор е извън пределите на страната ни. Река Велека извира от Турци, като изворът ѝ е в Странджа планина, вр. Демиркапу. От своя извор до мястото, където реката влиза в страната ни, тя тече в тясна и стръмна долина, пълна с дъбови дървета. Както ширината, така и дълбочината ѝ непрекъснато се променят според релефа на местата, през които протича.

И докато в началото – при извора, както и в средното си течение, тя е бърза река, колкото повече доближава златния пясък на морския бряг, колкото повече се доближаваме до устието, толкова по-бавно и лежерно протича реката, но става и по-дълбока, за да се слее в едно цяло със солените морски води, рисувайки един от най-красивите пейзажи в България.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес