Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Редовно сменяйте чаршафите си, за да сте здрави

20 юли 2021, 14:00 часа

Спим около осем часа на ден, през което време кожата ни е в контакт с постелките. Дори ако си взимате душ преди всяко лягане, тъканите могат бързо да се замърсят. Потта и кератинизираната кожа е място за размножаване на бактерии, гъбички и акари, които живеят в нашите легла.

1.            Хигиена

Потта, кожните частици, кремовете и лосионите за тяло бързо замърсяват тъканта. Много по-приятно е да спиш в чисти чаршафи.

2.            Праховите акари

Те живеят в големи количества в човешките легла. Ако редовно перете текстила при високи температури, ще има осезаемо по-малко от тях. Факт е, че именно техните отпадъчни продукти причиняват често алергия към прах.

3.            Бактерии, вируси, гъбички

Топлината и влагата от тялото създават благоприятни условия за растежа им. Колкото по-рядко сменяте постелките си, толкова повече микроорганизми живеят в нея.

Ако рядко сменяте спалното бельо

Смяната на калъфките за възглавници и завивките е ангажимент: трябва да свалите стария комплект, да изперете, да гладите и след това да сложите нов.

1.            Повишен риск от развитие на алергии.

Мръсно легло съдържа много акари. През пролетта и лятото върху леглото се заселват и алергени: цветен прашец, растителни частици.

2.            Влошаване на състоянието на кожата и косата.

На сън кожата постоянно контактува с тъканите. Ако е мръсно, това ще се отрази зле на състоянието на кожата: по нея ще се появят акне, обриви, възпаления, кожата ще стане мазна.

3.            Повишен риск от респираторни заболявания и инфекции.

Препоръки на специалист

Няколко пъти седмично се препоръчва смяна на спалните комплекти за хора, страдащи от алергии, атопичен дерматит, респираторни заболявания.

Какви фактори влияят върху честотата на смяна на бельото

1.            Сезони

През зимата е позволено да сменяте бельото по-рядко - веднъж на две седмици. Хората не отварят прозорците през този период, така че алергени като цветен прашец или уличен прах не могат да летят в къщата и да попаднат в леглото. През зимата стаите не са толкова горещи, така че тялото не се изпотява много.

През пролетта много полени и други алергени влизат в домовете през отворени прозорци. Ако алергичната реакция се влоши през нощта, перете чаршафите два пъти седмично.

През лятото също е по-добре да правите това по-често от приетата норма. През лятото може да е горещо дори през нощта - това води до изпотяване.

Колко често го възстановявате през есента? По това време на годината можете да намалите честотата до зимни стойности.

2.            Наличието на домашни любимци.

Много собственици на котки и кучета не забраняват на домашните си любимци да спят с леглата им. За съжаление домашните любимци не са толкова внимателни по отношение на хигиената, колкото хората, така че козината, мръсотията, бактериите попадат в леглото.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес