Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рецептите с канела, които спомагат облекчението както на кашлица, така и на болки в корема

09 февруари 2022, 10:25 часа

Макар и да е по-известна като подправка, канелата всъщност може да е и чудесно "лекарство", спомагащо облекчението на някои здравни проблеми. Тя действа и като антиоксидант и има противовъзпалително и антибактериално свойство. Също работи добре за кръвообращението и храносмилането, имуностимулатор е, спомага при борба с умората, световъртежа и гаденето и ускорява обмяната на вещества. Може да регулира холестерола и да понижи кръвната захар и така успешно да се използва при борба с диабета. Доста ефикасна е, когато имаме проблем с бронхит или хипертония, както и при обилна менструация.

Сложи малко канела в саксията и ще се изумиш от резултата

Тя е част от много козметики, борещи се със стареенето, много масажни масла, кремове при ставни заболявания и дори при ухапвания от насекоми.

Важна отбелязка е да внимавате с предозирането, защото може да има нездравословен ефект, като прекалена възбуда, учестено дишане и дори сърцебиене.

Рецепти с канела за спомагане лечението на:

Бронхит

1 пакетче канела, 1 пакетче смлян или счукан карамфил, 35 дребни зелени орехчета и 500 г. мед се слагат в шише и се заливат с литър силна домашна ракия, а после се оставят на хладно място и след 2 месеца прецеждате ракията, и взимате 4 с.л. дневно преди хранене.

5 с.л. пчелен мед и 1 с.л. канела се разбъркват добре и се приема по 4 пъти за един ден.

1 пакетче канела, ч пакетче препечен и смлян или счукан карамфил, 3 смлени месести лимона, 250 г. мед и 250 г. краве масло се разбиват хубаво, като се приема от тях по 1 с.л. 4 пъти дневно след хранене.

Ако знаехте, че топлото мляко с канела е толкова полезно, щяхте да го пиете всеки ден

Хипертония

1 с.л. канела се разбива в ½ ч.ч. вода и се пие 1 път дневно в продължение на 20 дена, като е важно да мерите кръвното налягане през това време.

Много добре се разбъркват 1 ч.ч. пудра захар, 1 ч.ч. смлени орехови ядки и 3 пакетчета канела и се приемат три пъти дневно по 1 с.л. от сместа 15 минути преди хранене.

В 1 кофичка кисело мляко разтворете 2 ч.л. канела и я изяжте.

Обилна менструация

1 с.л. канела се вари на слаб огън 20 минути в 500 мл вода и се пие сутрин и вечер по 1 ракиена чашка 20 минути преди хранене.

Не забравяйте, че облекчението на сиптомите при тези проблеми не заменя лечението им, предписано и проследено от специалист, затова винаги първо правете консултация с лекар, в името на вашето здраве.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес