Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Реални хора ли са: Попът, дамата и валето в картите

05 септември 2024, 11:04 часа

Ако някога сте сядали да играете игра с карти, бързо ще разберете, че в повечето игри валетата, дамите и поп са ценни от гледна точка на точките. Но чии са всъщност лицата на тези карти? Дали това са представители на някакви страховити и високомерни монарси от времето на Тюдорите? Или това са просто обобщени образи на кралските особи през вековете?

Още: Защо в Япония не пият вода по време на хранене?

Как е организирано едно тесте карти

Стандартното тесте, използвано за повечето игри с карти, има 52 карти. Най-общо казано, те могат да бъдат разделени на две категории: карти с лице и карти с точки. Има четири бои: спатия, купа, пики и каро. Всеки цвят има карти с номера от 2 до 10, плюс три карти: вале, дама и поп. Всяка боя има и асо.

Какви са картите с лик

Всяка карта с лик има - както се досещате - лик, от вале (изобразено като млад мъж), дама (традиционно най-високопоставеният женски член на кралското семейство) и поп (традиционно най-високопоставената мъжка кралска позиция). Всъщност това е по-скоро горна част на торса и лице, но все пак обозначението върши работа.

Ако играете игра на карти като покер, подреждането на картите с лик, от по-ниска към по-висока стойност, започва с валета, след това преминава към дами, а след това към попове. По този начин лицевата карта е по-желана от номерирана карта, въпреки че точкуването в покера усложнява това, като класира различните комбинации от карти въз основа на вероятността им в ръката.

Какво представляват картите с номер

„Пип“ е просто знак, като точка или звезда, така че, макар да не го казваме много в днешно време, това е техническият термин за всяка от номерираните карти в тестето, които се наричат пип карти. В това число влизат и асата, тъй като те са своеобразен заместител на числото едно (въпреки че често имат най-висока стойност в играта с карти.)

Кратка история на картите с лик

Колкото и да ви се струва, че Хенри VIII метафорично крещи „да му се махне главата!“, когато се появи на флопа, има вероятност това да е просто един общ крал, който нанася щети.

„Исторически погледнато, рисунките на съдебните карти никога не са били официално стандартизирани и не са били базирани на реални хора“, обяснява опитен рецензент. „Първоначално придворните карти просто отразяваха някои от дрехите и аксесоарите, които обикновено се виждаха в кралските дворове в Европа.“

Това не означава, че е невъзможно дадена колода да черпи вдъхновение от реална личност; художествените произведения варираха в зависимост от капризите на дизайнерите на карти, производителите и региона, в който се произвеждаха картите. (Картите с картинки се появяват в Европа в средата на XV век - векове след като картите за игра, произлезли от Китай, стават популярни.)

Кралски особи върху картите с лик

Твърди се, че френските и британските колоди от XVI век често изобразявали Александър Велики, Юлий Цезар, библейския цар Давид и Карл Велики върху картите с кралски фигури - представляващи четирите велики империи на Гърция, Рим, евреите и франките.

На картите с кралици често били изобразявани богинята Атина и Рахил, съпругата на библейския Яков, както и други известни придворни дами от историята. В много испански и германски колоди в миналото кралицата е била избягвана в полза на отделен комплект от мъжки фигури.

„В края на XVI в. във Франция се наблюдава кратка тенденция известни личности или литературни фигури да се приписват на определени придворни карти“, отбелязват специалисти. „Но никога не е имало общоприет стандарт за това, а различните региони и печатници са отразявали собствените си предпочитания. Някои от тези връзки все още съществуват неофициално, но те просто отразяват тенденция сред някои френски печатари, която в най-добрия случай е била временна.“

Картите с лик са били факт още преди да започнат да изобразяват истински хора

Според специалисти изобразяването на реални крале и кралици върху картите за игра е било нещо, което се е появило впоследствие. „Това отъждествяване на придворните карти с известни личности и литературни фигури се появява едва доста след като картите за игра вече са били в популярна употреба и по този начин е било предшествано от колоди карти за игра, които са имали произведения, просто изобразяващи благородничеството по по-общ начин.“

Още: 4 учебни предмета, които ще ви озадачат

И така, ако тези картини не изобразяват действителни хора, има ли някакво значение за обектите, които те носели върху картите? Или фактът, че царят на сърцата е единственият цар без мустаци? Не и не: Експертите смятат, че първоначално кралят наистина е имал мустаци, които с течение на времето са били заличени от копистите.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес