Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разпети петък 2024 - какво НЕ трябва да се прави днес

03 май 2024, 06:30 часа

Разпети петък е ден на траур и тиха тъга за всички вярващи. Именно в петък Христос е бил разпънат на кръста.

„Който се смее на Разпети петък, ще плаче цяла година след това“, гласи народна поговорка. Християните вярват, че в навечерието на Великден забавлението е неподходящо и този ден трябва да бъде посветен на молитва и размисъл върху жертвата на Христос.

Забрани на Разпети петък

Повечето знаци на Разпети петък са свързани със забрани - в най-горчивия ден за вярващия човек трябва да се въздържа от много неща. От древността до нас са достигнали съветите нашите предци какво може и какво не може да се прави на Разпети петък. 

Разпети петък 2024 - традиции и обичаи

Нещата, които не трябва да се правят на този ден:

Забранено е да се пере, да се чисти и да се върши домакинска работа. Всички задачи, свързани с чистотата, трябва да бъдат приключени предишния ден - на Велики четвъртък. Предците ни са вярвали, че ако изперете дрехите си на този ден, по време на сушенето по тях ще се появят следи от кръв.

Работата в градината също е забранена. Смята се, че засаждането на растения на този ден е голям грях. Ако посадите дърво в петък, то със сигурност ще умре и на негово място нищо няма да расте в продължение на много години.

Прекъсването на постите също не трябва да се прави на Разпети петък. До приключването им остава малко и именно на Разпети петък трябва да се спазва най-строгата диета. На този ден нашите предци често не са яли нищо освен хляб и вода, като по този начин са почитали великата жертва, която е направил Христос. Съществува зловещо поверие, че ако в петък преди Великден напълно се въздържате от вода и храна, то три дни преди смъртта си ще разберете точния й час и причината за нея.

По-добре е да прекарате този ден у дома, насаме със себе си и семейството си. Дори ако вашият рожден ден или друг важен празник се пада на Разпети петък, по-добре е да го празнувате по друго време;

Интимността в този ден - дори между съпрузи - е нежелателна и греховна. Вярвало се, че дете, заченато на Разпети петък, или ще се роди болно, или ще стане престъпник, когато порасне.

Великден 2024 - кога се пада, традиции и обичаи

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес