Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разберете за какво е полезно етеричното масло от иланг-иланг

02 февруари 2024, 12:07 часа

Цветето иланг иланг може да се използва за направата на етерично масло и да се добавя към парфюми, лосиони или сапуни. Може да повдигне настроението и да облекчи безпокойството, но може да причини алергични реакции при някои.

Иланг-иланг е жълто цвете с форма на звезда, което расте на дървото Cananga (Cananga odorata). Този тропически вид е роден в страни около Индийския океан, като Индия, Филипините, Малайзия, Индонезия и части от Австралия. Опияняващият, ароматен аромат на иланг-иланг е плодов, цветен и богат.

Етерични масла за чакри: Балансирайте и лекувайте със свещени аромати

Цветето иланг иланг се използва за направата на няколко вида етерично масло чрез парна дестилация. Маслата се различават по силата на аромата си.

По-слабо мощните етерични масла се използват като средни до базови нотки в парфюми и за направата на продукти като одеколон, лосиони, хранителни аромати и сапун.

Употреби

Иланг иланг е установено в изследвания за:

  • повишаване на настроението
  • намаляване на депресията
  • облекчават безпокойството
  • понижаване на кръвното налягане
  • намаляване на сърдечната честота
  • стимулират производството на мазнини в кожата и скалпа
  • отблъсква летящите насекоми и убива ларвите на буболечките

Някои хора използват иланг иланг като афродизиак и за сексуална стимулация, въпреки че ползите му в тази област са предимно анекдотични.

Иланг-иланг също има история на употреба като традиционно билково лечение за състояния като:

  • стомашен дистрес
  • ревматизъм
  • подагра
  • малария
  • главоболие
  • пневмония

Ползи от иланг иланг

Иланг иланг съдържа линалол, съединение, което има антибактериални, противогъбични и противовъзпалителни свойства. Доказано е, че е ефективен за намаляване на Candida albicans, гъбична инфекция.

В много части на света цветята на иланг-иланг се счукват на паста и се използват като инхалант за лечение на астма.

Когато се изсушат, цветята на иланг-иланг се използват за лечение на симптоми на малария в страни от цяла Азия.

Иланг-иланг се използва като народен лек за повишаване на сексуалното желание и намаляване на сексуалното безпокойство.

Иланг иланг странични ефекти

Иланг-иланг съдържа няколко алергена, като изоевгенол. Той е свързан с контактен дерматит и може да дразни кожата, когато се прилага локално.

Както при всички етерични масла, не прилагайте иланг иланг с пълна сила върху кожата. Иланг-иланг трябва да се смеси с носещо масло и да се тества пластир, преди да се използва върху голяма част от тялото, лицето или скалпа.

Иланг иланг е отровен за кучета и котки. Не нанасяйте иланг иланг върху кожата, лапите или козината на вашия домашен любимец и се уверете, че не го използвате там, където вашият домашен любимец може да го оближе или вдиша.

Понастоящем иланг-иланг се счита за безопасен, когато се използва като хранителна добавка. Въпреки това, ако сте алергични към съставките му, може би е най-добре да го избягвате напълно.

Форми на етерично масло от иланг-иланг

Иланг-иланг може да се закупи като етерично масло. В някои случаи той може да бъде етикетиран според класирането си по време на процеса на дестилация:

Иланг иланг екстра създава най-мощния аромат, но се разсейва бързо.

Етеричните масла от иланг-иланг, номерирани с 1, 2 или 3, имат по-слаби аромати в този ред, но са по-плътни и по-дълготрайни. Маслото от Cananga има най-фин аромат.

Пълното етерично масло от иланг-иланг съдържа всичките четири нива на аромат, от екстра до 3.

Иланг иланг може да се намери и като съставка в много търговски продукти за кожа и коса, както и в ароматизирани свещи, масажни масла, парфюми и одеколон.

Как да използвате иланг иланг

Иланг-иланг може да се смеси с носещо масло и да се използва за грижа за суха кожа и за масаж. Може също да се втрие в скалпа, за да се стимулира производството на масло и да се намали сухотата. Тъй като иланг-илангът е дразнещ за някои хора, винаги първо правете тест с пластир и изчакайте 24 часа, преди да го използвате.

Винаги го разреждайте. За локално приложение добавете една капка етерично масло за всяка чаена лъжичка носещо масло.

Съхранявайте правилно. Съхранявайте в непрозрачен стъклен съд на хладно и тъмно място.

Използвайте и следете качеството му. Иланг-илангът има дълъг срок на годност, така че можете да направите няколко партиди, които да съхранявате за една година или повече. Никога обаче не използвайте масло с изтекъл срок на годност или миришещо на гранясало.

Помагат ли етеричните масла за лечение на симптоми на астма

Използвайте с вода в маслен дифузер. Иланг иланг може също да се вдишва като ароматерапевтично лечение, като се използва в стаен дифузер.

Иланг-иланг има плодов, сладък аромат и е популярна съставка в много парфюми и козметични продукти.

Иланг-иланг има няколко предимства, доказани от научни изследвания, като облекчаване на тревожността и понижаване на кръвното налягане при някои хора. Анекдотични доказателства сочат, че неговият успокояващ ефект може също да го направи полезен за релаксация и при състояния като главоболие.

Иланг-илангът съдържа няколко алергена и трябва да се използва внимателно върху кожата.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес