Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разберете коя е първата печатна книга в света

04 май 2022, 13:25 часа

Книгите са прозорец към света и това мнение се оказва все по-малко просто клише. В съвременния свят образованието увеличава значимостта си, а то е непостижимо или трудно за постигане без печатните издания – учебници, книги, списания.

Досегът с книгата, разгръщането на кориците, ароматът на страниците са вълнуващо изживяване, което не може да бъде заменено от интернет и дигиталните издания, безспорно имащи своето място, но не и заместващи печатната книга. Знаете ли коя е първата печатна книга в света, кой и кога я отпечатва?

Отговорът на този въпрос предполага пътуване далеч назад във времето – до 1452 година, когато излиза от печат първата книга в света. Тя представлява 42 страници от Библията и е отпечатана в Майнц от Йохан Гутенберг в тираж от 180 броя, част от които на хартия, а други на пергамент. В чест на издателя си книгата носи неговото име и отговорът на въпроса коя е първата печатна книга в света е Библията на Гутенберг.

Кой е Йохан Гутенберг?

Открили коя е първата печатна книга в света, вероятно сте нетърпеливи да научите повече за създателя ѝ. Гутенберг е бащата на съвременното книгопечатане. Освен с печат той се е занимавал и със златарство, но остава в историята именно като човекът създал първата печатна книга в света. Изобретението на Гутенберг – машинен печат с подвижен набор – играе значима роля за Ренесанса и е начало на нова епоха и революция в книгопечатането, зора на съвременното книгопечатане.

Приживе основополагащата роля и значимостта на Гутенберг и изобретението му остават недооценени и той получава заслужилата почит и благодарност едва след смъртта. През 1504 година Гутенберг за първи път е споменат от проф. Иво Витиг в книгата му като изобретател на типографията, а първият му портрет, увековечил го за поколенията, е едва от 1567 година, тоест почти век след смъртта му. И днес великото постижение на Гутенберг е неизвестно за много хора, които питат коя е първата печатна книга в света, незнаейки че това е именно Библията на Гутенберг, поставила ново начало в историята на книгите.

Тяхното рождение далеч не започва с Гутенберг, хартията е изобретена около 2 век, а книги, написани на глинени плочки, откриваме хиляди години преди Христа. Началото на печатната книга обаче, което позволява отпечатването в тираж и бързото разпространяване, е поставено именно от Гутенберг. От този момент книгата се превръща в достъпна.

Как е изглеждала първата печатна книга в света?

Сигурни сме, че освен коя е първата печатна книга в света, ви вълнува и как е изглеждала тя. Библията на Гутенберг се съхранява и до днес в музея в Майнц, където може да бъде видяна. Печатът е основно върху хартия (135 копия върху хартия и 45 върху пергамент от телешка кожа), като буквите не са само черни.

Първите букви на новите абзаци са украсени и цветни, а червеното мастило намира място в книгата заедно с черното. Инициалите и рубриките са изписвани ръчно. Това е характерно за първопечатните книги, които се издавали до около 1500 г. Буквите изглеждат по-скоро ръкописни, а не печатни. Това е търсен ефект от Гутенберг, стремящ се да печатната книга да наподоби ръкописните от онова време.

Шрифтът в Библията на Гутенберг се нарича Текстура, а самата тя – „42-редова Библия“, като това име произхожда от броя редове на страница. Печатът ѝ е дълъг, скъп и трудоемък процес, който далеч не е бил гладък и безпроблемен и за който Гутенберг се е нуждаел от заем, довел до допълнителни проблеми, но все пак съумял да отпечата тази първа книга и да постави началото на печатната книга.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес