Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пъпките в различни части на тялото разкриват скрити здравословни проблеми. Вижте ги

01 януари 2022, 15:20 часа

Акнето е неприятен козметичен проблем, който притеснява значителен процент от подрастващите и немалко възрастни. Страдащите от акне са готови да изпробват всички възможни козметични продукти върху кожата си, за да намерят решение или поне облекчение на проблема си.

Понякога не осъзнаваме, че акнето може да сочи скрит здравословен проблем, който ако бъде диагностициран и решен, ще доведе и до изчистване на проблемната кожа. Пъпките в различни части на тялото и лицето имат пряка връзка със заболявания на вътрешни органи и сочат различно здравословно страдание. Вижте къде са вашите и проверете здравето си, за да изчистите и кожата си.

Пъпки по брадичката

Ако акнето е основно под устните ви, проверете храносмилателната си система. Различни бактериални инфекции, проблеми с храносмилането, колит, гастрит и други заболявания на стомашно-чревния тракт водят до натрупване на токсини, недобро храносмилане и резултират като акне на брадата ви.

Пъпките в тази част на лицето и по челюстта ви могат да сочат и хормонални проблеми. Консултирайте се с ендокринолог и гинеколог кои хормони да изследвате и потърсете с лекаря причина за пъпките. Акнето може да бъде и симптом на синдрома на поликистозните яйчници, на високи нива на мъжки хормони в женското тяло.

Стресът също често се проявява като пъпки по брадичката. Намерете начин да релаксирате, да се отпускате и да се справяте със стреса, за да се радвате на чисто лице.

Пъпки по челото

Акнето в тази част също може да сочи проблем с храносмилането, но най-вече консумация на твърде много захар, мазнини и вредни храни. Ако промените диетата си, ще прочистите много по-бързо кожата си. Челото е пряко свързано и с нервната система. Тревогите и притесненията водят до обостряне на акнето на челото ви. Ако акнето се спуска между веждите, проверете далака си. Проблемите с този орган често се отразяват именно на лицето ви. Пъпките на челото могат да сочат и проблеми със скалпа на главата – твърде мазен, себорея и други.

Акне по носа

Пъпките ви подсказват да проверите сърдечносъдовата система и да коригирате начина си на хранене.

Акне по бузите

И тук е замесена храносмилателната система, но е важно да проверите и как работи черният ви дроб. Пъпките по бузите често са сигнал за скрити чернодробни проблеми.

Пъпки по шията и врата

Проверете как работят надбъбречните ви жлези. Хормоните и проблемите с тях често водят до пъпки в тази част на тялото. Не носете известно време поло блузи или ризи с високи яки, както и вратовръзки, ако сте мъж, за да позволите на кожата да диша и да се възстанови.

Пъпки по корема

Това е изключително рядко явление, тъй като кожата в тази част на тялото ви почти няма мастни жлези. Проверете възможно най-бързо кръвната си захар, ако забележете, че акнето е тази част на тялото ви.

Акне на гърба

Пъпките в тази част на тялото подсказват системни и сериозни грешки в диетата ви, които водят до храносмилателни проблеми. Преустановете консумацията на млечни, пържени храни и такива, които съдържат големи количества въглехидрати, не носете тесни горни дрехи и позволете на кожата си да диша, непокривана от коса в тази част.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес