Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Професионални пекари ни издадоха тайните на най-вкусния домашен хляб

21 януари 2022, 17:50 часа

Няма нищо по-хубаво от това да приготвиш сам хляба си, но не бихме казали, че сполучливият хляб е лесна задача. Има някои тънкости, които трябва да се уловят, за да получим желания краен резултат. Например според поверията на бабите ни, трябва да ударим 100 пъти хляба в масата, докато го месим, ако искаме да бъде вкусен. Но днес ще се обърнем към някои съвети, дадени ни от професионални пекари. Ето и тайните директно от кухнята:

Месене с почивка

Нашият съвет е да месите тестото най-много 3 мин., след което да го завиете с фолио и да го оставите да почине за около 20 мин, преди да пристъпите към следващата стъпка. По този начин брашното ще може да усвои по-добре водата, а и се окислява по-малко, което е важно за вкуса и качеството на домашния хляб.

Бавно втасване

Съветваме ви да намалите количеството мая и захар, които ще използвате и да оставите повече време хляба да втасва. Например достатъчни са количества като половин чаена лъжичка суха мая на чаша брашно. Някои от рецептите препоръчват и захарта за по-бързото бухване, но това може да доведе до по-неудовлетворяващ вкус. Нашият съвет е да смесите част от предвиденото брашно с цялата мая, направете каша с малко вода, оставете я да удвои обема си и едва тогава започнете да замесвате хляба.

Тестото обича да втасва на топло, но харесва и студеното

Повечето от нас действат по познатия ни начин за втасване – увиване на тестото в кърпи и поставянето му на топло място. Други пък го поставят в плик във фурната на ниски градуси или в миялната машина след приключването й. Но ако разполагате с достатъчно време, за най-добри резултати завийте тестото във фолио и го оставете на стайна температура до 2 часа. След което го оставете в хладилник за през нощта. Така ще получите възможно най-наситения вкус. На другия ден го извадете от хладилника, оставете за един час на стайна температура, замесете и изпечете.

Второ втасване

Тук отново ви съветваме да замесвате с почивка. Месете до 3 мин, след което завийте с фолио и оставете 20 мин тестото да почине. След което оформете хляба и го оставете да втасва за още час. Ако желаете по-разчупен вид, направете няколко прореза с нощица или нож по повърхността му.

Загрейте фурната преди това

Винаги печем хляба в предварително загрята фурна, като всяка домакиня сама преценява на какви градуси да се случи това. Важно е обаче температурата в началото да е по-висока, а след около 30 мин да се намали. По този начин ще запазите коричката на хляба тънка.

 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес