Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пристрастяване към балсама за устни: мит или реалност

10 септември 2024, 12:30 часа

Случвало ли ви се е да си мислите, че не можете да живеете и ден без любимия си балсам за устни? Имате ли цяла колекция от тях за всички поводи? И основният въпрос: може ли един невинен навик да се превърне в истинска зависимост?

 

Когато балсамът е по-важен от кислорода

Още: Кои са най-често допусканите грешки при употребата на балсам за коса ?

Балсамохолиците са момичета и момчета, които живеят, дишат и изглежда се изхранват с балсами за устни.

 

Пристрастяване към балсама: науката казва НЕ, но сърцето крещи ДА!

Научно казано, няма такова нещо като истинска зависимост от балсама за устни.

Още: Вижте как да се справите със сухите устни, особено през лятото

Но защо изпитваме толкова спешна нужда от балсам? Просто е: това е навик, примесен с физически комфорт. Когато овлажнявате устните си редовно, те свикват с усещането.

Освен това, използването на балсама е просто приятно. Това е малък ритуал за грижа за себе си, който доставя незабавно удовлетворение. Не е чудно, че толкова лесно се пристрастяваме към това чувство.

Така че не, не сте пристрастени.

 

Още: Необичайна употреба на балсам за устни, за която не сте подозирали

Тайните врагове на вашите устни: какво не трябва да има в балсама

След като установихме, че няма да просите на улицата за нова опаковка балсам, нека поговорим за това какво наистина може да навреди на устните ви. Това не е липсата на балсам, а неправилното съдържание.

·       Първо в черния списък е минералното масло. Създава защитен филм върху устните, но не позволява на кожата да диша. Ако устните ви имат пукнатини или други лезии като херпес, това може да влоши проблема. Но вазелинът, ако е в балсама, ще спаси сухите устни.

·       Следващият елемент са изкуствените аромати. Трябва да сте особено внимателни, ако сте алергични или имате чувствителна кожа.

·       А сега за измамниците в света на балсамите – придават обем. Тези коварни продукти обещават плътни устни поради дразнещи съставки като ментол или пипер. Резултат? Временно подуване, риск от увреждане на деликатната кожа на устните и повишена сухота след употреба.

·       И накрая - слънчеви филтри. „Чакай“, казваш ти, „това лошо ли е?“ Не и ако изберете физически филтри (цинков оксид или титанов диоксид). Но химическите филтри - оксибензон, авобензон, мексорил - могат да раздразнят кожата и дори да проникнат в тялото. Така че прочетете внимателно съставките.

 

Студ и вятър: когато балсамът стане враг

Навън е минус 20, вятърът вие, а вие нанасяте балсам за устни на всеки пет минути? Допускате грешка.

При студено и ветровито време най-много страдат устните ни. Баласамът няма да помогне. Това е като с термалната вода през лятото - колкото по-често се пръскате, толкова по-суха става кожата ви.

Факт е, че балсамите съдържат вода. Когато ги използвате на студено, водата бързо се изпарява, извличайки със себе си естествената влага от кожата. В резултат на това устните ви изсъхват още повече.

 

Какво да правите?

Първо изберете правилните балсами за студения сезон. Потърсете в състава подхранващи масла и восъци - маслото от ший, пчелният восък, ланолинът са вашите зимни приятели.

Второ, нанесете балсама преди да излезете навън, за да има време да се абсорбира. Дебел слой подхранващ балсам преди лягане - и на сутринта устните ви ще ви благодарят.

Пийте повече вода и яжте храни, богати на мастни киселини.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес