Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прищявка: Боливийският президент строи нов дворец

02 ноември 2014, 12:45 часа

Президентът на Боливия Ево Моралес подписа договор за започване на строежа на нов президентски дворец. Той заяви, че бил въодушевен от архитектурата на цивилизацията Тиахуанако. Новата сграда ще замени сегашната, която е в колониален стил и е използвана от XVI век, предаде БГНЕС.

Моралес допълни, че сегашният дворец, известен като "Изгорелият дворец" (той е конфискуван и опожарен по време на бунта от 1875 г.), е "пълен с европейски символи и го чувствам като миша дупка".

Новият дворец ще носи името "Великата сграда на народа" и ще бъде създадена от боливийски архитекти. Сградата ще бъде украсена с местни мотиви, за да отдаде дължимото на боливийските културни традиции. Тя ще бъде изградена зад сегашния дворец, който ще бъде превърнат в музей. Новата сграда няма да е луксозна, допълни Моралес на въпрос как ще изглежда новата 29-етажна постройка, в която освен място освен за държавния глава ще има зали за срещи на правителството и помещения изцяло за нуждите на президента. Край новия дворец ще има хеликоптерна площадка, център за местни церемонии и аудитория с 1000 места. Говорител на правителството заяви, че сегашният дворец е "мястото, където предишните правителства са ограбили богатствата, наследството и спомените на Боливия". И допълни, че сградата е била свидетел на предателство, корупция, убийства, както и на героизъм.

Освен другите специални зали в новия дворец ще има и стая, в която ще бъде отбелязвана историята и социалната значимост на листата от кока. Президентът Моралес е бивш лидер на съюза на отглеждащите кока фермери. Коката играе важна роля в държавите в района на Андите. В допълнение към медицинското си приложение като стимулант, обезболяващо и повишаващо апетита средство, растението има водеща роля и в религиозни церемонии.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес