Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Принципите на будизма, които ще променят живота ни

11 септември 2022, 20:09 часа

Будистите са хора, за които можем да кажем, че са постигнали желаната хармония в живота си. Това обаче няма как да стане без определена дисциплина и правила, които следват. В помощ на всеки, който има нужда от промяна в живота си, те споделят с нас няколко от най-основните принципи, които, практикувайки ги редовно, ще внесат радикални промени в ежедневието ви. Ето ги и тях:

Правете всичко с мярка

Трябва да си поставяте граници както за храната, която приемате, така и за алкохола и всяко действие, което предприемате. Не бива да прекалявате с покупките и удоволствията. В това число се включва и времето, което прекарвате в социалните мрежи - имате ли полза от него, или го пропилявате? Замисляйте се за всяко свое действие и не бързайте с импулсивните реакции.

Според учените тези 7 будистки принципа носят щастие

Мислете преди да говорите

Освен за действията, трябва добре да премисляте и думите си. Запазете мълчание за няколко секунди и помислете за последствията, които би причинило вашето изказване. Вдишвайте дълбоко, слушайте наистина събеседниците си и ще вникнете в истинската комуникация, а не повърхностна размяна на думи.

Благодарете

Вместо само да се оплаквате от живота си и от това какво нямате, подходете с благодарност. Благодарете дори за предизвикателствата и спънките, които животът ви поднася - именно те градят силата и характера ви. Споделяйте радостта и хубавите моменти, пазете място в ума си за позитивното и не го препълвайте с негативни мисли и разочарования. Откривайте светлината навсякъде.

Възпитайте се сами

Наблюдавайте държанието си и как реагирате в определени ситуации - след това поработете върху нещата, които не ви харесват. Може да ги записвате, да отбелязвате напредъка си и да се стремите да постигнете хармония със самите себе си. Обръщайте внимание, когато не се чувствате комфортно - открийте причината и се опитайте да я изкорените.

Как да победим врага според ДЗЕН будизма?

Намерете мъдростта

Да, това може и да не ви се струва толкова лесно, изисква се дисциплина и търпение, необходими са ви знания и постоянно търсене. Превръщайте всяко знание в мъдрост, експериментирайте с всички свойства на ума си. Обърнете се към миналото, настоящето, помислете за бъдещето, за абстрактното - изведете всички ползи от тях. Определено ще ви бъдат от полза.

Примирете се с промяната

Трябва да осъзнаете, че промяната е неизбежна и ни съпътства през целия живот. Ако искате да израствате - не можете да стоите в зоната си на комфорт, необходимо е да я прекрачите и да промените нещо. Възползвайте се от настоящия момент и активирайте възможността за промяна тук и сега.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес