Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Причини за мазната коса и хитри начини да се отървем от нея

24 юли 2021, 12:55 часа

Всяка дама трябва да полага съответните грижи за своята коса според нейния тип. Нещата стават по-трудни, ако тя се омазнява твърде бързо. Какви си причините за мазната коса и как можем да ѝ повлияем според тях – нека видим.

Генетична предразположеност – никак не е приятно, но мазната коса може да е по наследство. Ако родителите ви са с такава, вероятно и вашата грива ще се омазнява прекалено бързо. Онова, което може да направите по въпроса, е да носите косата на опашка или по начин, който прикрива омазняването и да използвате продукти за мазна коса.

Неправилно хранене – грижата за косата се простира и до храната, която консумирате, ето защо се старайте да ѝ набавяте необходимите витамини и минирали. Включете в менюто повече плодове и зеленчуци.

Хормонален дисбаланс – мазната коса може да е следствие на проблеми с хормоните и различни състояние – пубертет, бременност, менопауза или нещо друго. За целта се консултирайте с лекар, за да разберете дали действително това е проблемът и да вземете мерки.

Неправилна козметика – неподходящите продукти за вашия тип коса могат да доведат до нейното омазняване. По тази причина е много важно да подбирате продуктите за коса правилно.

Пърхот – той може да е следствие на мазната коса или на друг здравословен проблем. Трябва да откриете причината за него, за да се справите с проблема, а после и с косата.

Пипате косата с ръце – честото докосване на косата я омазнява. Себумът се разпростира по цялата ѝ дължина, не стои върху скалпа и оттам тя изглежда мазна. Опитайте да елиминирате този свой навик или поне да докосвате само връхчетата на косата.

Прическа – доказан факт е, че най-бързо се омазнява тънката права коса, защото себумът е разположен по цялата ѝ дължина. Къдравата също е такава, защото и при нея естествените масла се простират от корена до върха. Важно е да не прекалявате с миенето на косата, дори това да изисква да я носите вързана.

Миете косата с твърде топла вода – това отмина естествени масла на косата и дава сигнал за произвеждане на нови. Оттам тя се омазнява. Ето защо, постарайте се да миете косата с хладка вода.

Излишен стрес – малцина знаят, но стресът може да причини и това – бързо омазняване на косата, тъй като кортизолът влияе върху мастните жлези. Опитайте да елиминирате излишния стрес от живота си, за да запазите не само косата, но и здравето си.

Употреба на сешоар – твърде много задържате сешоара върху скалпа. Това го изсушава и насърчава производството на масла. Опитайте да сушите косата с топла, не гореща струя въздух и не изсушавайте докрай.

Местоживеене – ако се намирате на място с висока влажност, косата ви може да се омазнява по-бързо от обичайното. Влажността насърчава мастните жлези да бъдат по-активни. Ползвайте подходяща козметика за справяне с проблема.

Стягате косата – конската опашка може да изглежда страхотно, но когато я правите, стягате косата прекалено. За целта коригирайте стягането или сменете прическата.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес