Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Причината за изневярата на мъжете: защо те виждат в жената или любовница, или майка

03 април 2024, 22:11 часа

Терминът "комплекс на мадоната и блудницата" е въведен от психоаналитика Зигмунд Фройд, за да опише явлението, при което мъжът разделя жените на "чисти" и "святи" като мадоната и "привлекателни" и "секси" като блудницата. Този комплекс е един от често срещаните проблеми сред мъжете, който обикновено се формира в детството. Коренът на проблема се крие в неправилно подредените отношения между син и майка.

Мъжете с този комплекс се сблъскват с пречки в процеса на изграждане на здрави и щастливи взаимоотношения. Според тях "добрите момичета" са създадени за любов и семейство, докато "лошите момичета" са създадени за краткосрочни връзки без ангажименти. За да научите повече за това как мъжкото възприятие може да развали отношенията и да съсипе самочувствието на жената, ни разказа Евгения Александрова, психолог-сексолог с над 17-годишен опит.

Каква е опасността от комплекса на Мадона и блудницата?

Случва се така, че във връзка, в която липсват откровеност и честност, мъжът не може да реализира сексуалните си желания с жена си. Ето защо решението на ситуацията за него се превръща в нови "експерименти". По правило те са свързани с появата на друга жена - любовница. Именно с нея можете да правите в леглото всичко, което не можете да правите със съпругата си.

Има и друга ситуация, в която човек не е готов да извърши предателство. В този случай той започва да страда от нереализирани сексуални желания, което, разбира се, се отразява на неговата жена и на връзката като цяло.

По този начин мъжът губи разбирането си за "средата". Той може да обича жена си и същевременно да има интимни краткотрайни отношения с други жени, които се основават на страстта.

Неща, които трябва да направите, преди да простите изневяра

Кога възниква комплексът?

Той не се проявява веднага. В началото сексуалният живот може да пламти от страст, но след известно време, когато жената все повече влиза в ролята на майка, съпруга и любовница, от страстта няма и следа.

Жената се превръща за мъжа не в "похот", а в образ на семейството. Много представители на силната половина на човечеството не могат да намерят отговор на въпроса: "Тя целува децата ми, за какви ласки може да става дума?".

И така, как да се справите с този комплекс и да спасите връзката си?

В идеалния случай всичко може да завърши добре, ако и двамата партньори признаят наличието на проблема и започнат да работят за неговото отстраняване.

Мъжът с този синдром би било добре да се консултира с психолог и да се справи с желанията и стереотипите си, за да осъзнае, че не е необходимо да оценява жената си с категориите "лоша"/"добра". Той трябва да спре да се отнася към секса като към нещо мръсно и опорочено.

7-те вида изневяра и притеснителните знаци, по които да ги разпознаете

Важно е жената да запомни, че не си струва да решава вместо мъжа, камо ли да го принуждава да се занимава с този въпрос. В противен случай това може да засили комплекса. Правилният начин на действие е да работите върху себе си. Започнете да изучавате психологията на взаимоотношенията, засилвайте сексуалността си и малко по малко показвайте на мъжа, че сте способна да бъдете не само майка на децата му, но и страстна жена в леглото.

(Ярък пример за синдрома на Мадона и блудницата е демонстриран в сезон 3 на телевизионния сериал "Сексът и градът". С този комплекс се сблъсква героинята Шарлот, която изгражда правилна стратегия и спасява отношенията си със съпруга си).

Не забравяйте, че този комплекс е само стереотип, който не отразява истинската същност на женската личност. Но не бива и да го пренебрегвате. След като преодолеете трудностите, ще можете да изградите щастливи и здрави отношения както със себе си, така и с партньора си. В края на краищата всяка жена е достойна за любов, уважение и ярък сексуален живот.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес