Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

При тези болки в гърба, задължително отидете на лекар!

22 юли 2021, 12:57 часа

Всички ни боли нещо, особено поради една основна причина - цифрите на ЕГН-то. Обездвижваме се на работа, мързелуваме повече, когато имаме свободно време, имаме своите хронични болки и болежки, идващи по генетичен път. 

Едни от най-често срещантие оплаквания са тези свързани с гърба. Дали ще спим и седим неправилно, ще ходим изгърбени или ще извършваме някакъв определен труд, който кара гърба да се изкривява - имаме хиляди причини защо. 

При болка в пъпа потърсете лекарска помощ

Някои болки в гърба обаче не трябва да бъдат игнорирани, тъй като могат да са индикатор за по-сериозни здравословни проблеми.

Вижте кои са те.

Болки в гърба по време на спорт

Спорта идва редом с различни болки и травми, без които просто няма как да минем. Но при изпитване на остра болка по време на тренировка, е хубаво веднага да спрем да натоварваме мястото и да се консултираме с лекар, особено ако тази болка засяга гърба.

Болки в гърба, която продължава повече от 10 дни

Ние почти винаги игнорираме онези неща свързани със здравето ни, с които можем да живеем адекватно в ежедневието си. Дори и тези, които ни пречат малко, но все пак ги предпочитаме пред ходенето на лекар. Ако болката в гърба обаче продължава повече от 10 дни, това не е добър индикатор и трябва да се консултираме с лекар незабавно.

Усетите ли тази болка? Потърсете лекар, имате хипертоничната криза

Болки в гърба след травма

Нормално е след някаква травма да изпитваме болка. Но ако имаме лечение и то не облекчава травмата и на нея й отнема доста повече време, от колкото трябва, задължително е да се консултираме с медицинско лице.

Болки в гърба, придружена от мравучкане/ изтръпване

Комбинацията от болка и изтръпване, често означава неврологичен проблем, който не трябва да се игнорира за нищо на света. Внимателно проследете симптомите си и ги опишете подробно на лекар.

Болки в гърба + болка в стомаха

Ако болките се намират отстрани на тялото и в горната част на стомаха, това може да е индикатор за проблем с бъбреците. Ако е от дясната страна, това може да засяга черния дроб. При всяко положение не игнорирайте и не се самолекувайте!

Болки в гърба, придружени от проблеми с пикочния мехур

Понякога болката в гърба е свързана с пикочния мехур и много често това води до изпускане. Това не е задължително да става веднага, а постепенно. То също задължително изисква консултация с лекар. 

Болки в гърба, придружени от температура

Тази болка е различна от мускулните болки при грип и висока температура. Когато единственият източник на болка е гърба и имате температура, която не минава, задължително отидете на лекар. 

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес