Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предимствата на принтовете върху стъкло пред тези върху платно

26 март 2021, 13:55 часа

Тенденциите във вътрешния дизайн непрекъснато се развиват и се появяват все повече иновативни идеи. Фокусът върху стенното изкуство продължава да нараства и вси повече дизайнери използват дизайн върху стените като акцент в декора на дома. Картини, принтове и различни декорации, с които да украсите стените на вашия дом са чудесен начин да въведете цвят, жизненост и личен щрих.

Принтовете върху платно обикновено са популярен  и традиционен избор за декориране на стени, но също така са и едни от най-евтините и по-малко трайни опции. Такива принтове са изложени на риск от избледняване - особено ако са изложени на пряка слънчева светлина - и като цяло могат да се повредят с течение на времето. Характерът на такова принтиране и текстурата на платното означава, че при прехвърляне на желаното изображение върху платното, жизнеността и красотата му могат да бъдат загубени.  

Сравнително нова технология е принтиране върху стъкло. Този метод има редица предимства, които го правят по-добър вариант пред принтирането върху платно по много начини. Кои са някои от причините, поради които фотопечатът на стъкло увеличава популярността си сред интериорните дизайнери?

Жизненост

Съществува значителна разлика в количеството жизненост, което може да се постигне при печат върху стъкло отколкото върху платно. Стъклото дава възможност за пълен трансфер на цвят, а лъскавото му покритие подобрява цвета. Принтът върху платно, от друга страна, е по-приглушен, няма силно изразен контраст.  

Почистване

Принтовете върху стъкло лесно се почистват от прах и петна. Обикновено е необходима влажна кърпа, за да поддържа изображението върху стъкло чисто. Също така може да използвате препарат за почистване на стъклени повърхности – по този начин принтът ще има по-добър и по-полиран вид за по-дълго време. Това не може да се направи с принтовете върху платно, те абсорбират петна и не са подходящи за почистване с вода.  

Влажни помещения

Принтът върху стъкло е идеалният начин за декориране на влажни помещения - баня, перално помещение, външно пространство. Принтът върху платно не е в състояние да издържи на тези условия и ще загуби качеството си. 

Светлина и външен вид 

Стъклените фотопечати са идеални за използване в пространства, в които може да липсва естествена светлина, тъй като техните полупрозрачни свойства създават усещане за жизненост и светлина. Те са идеалният начин да озарите помещението.  

Текстура 

Интериорните дизайнери са масови привърженици на използването на различни текстури, за да добавят въздействие към всяко пространство. Принтовете върху стъкло са чудесен начин да добавите различна текстура към всяко помещение.  

Устойчивост 

Стъклото е напълно устойчиво на влага и освен това е защитено от UV. Платното, от друга страна, трябва да се поддържа сухо и ще избледнява, ако е изложено на слънчева светлина. Стъклото също се почиства по-лесно, което означава, че вашият принт има потенциал да издържи значително по-дълго време.  

Външен вид

По принцип стъклените щампи са по-модерен подход към традиционните принтове върху платно. Те придават ниво на изтънченост на всяка стая и са предпочитани от дизайнерите.  

С толкова много предимства за използването на стъклени фотопечати, може би единственото важно решение е какво да отпечатате. Избраният от вас дизайн е най-важната променлива при стъкления  фотопечат и произтичащия от това вид и усещане на стаята. 

• Първо, принтът трябва до известна степен да съответства на цветовата схема на вашата стая и трябва да допълва декора  и да създава уютна атмосфера. 

• Второ, тематиката на принта и декорът на стаята  трябва да си подхождат. Например, в стая с ориенталски дизайн няма да подхожда картина с морска тематика.  

• И на последно място, размерът на изображението е важен, тъй като монтирането на голям принт на малка стена може визуално да намали помещението. Обратното също е вярно - малък принт ще изглежда странно и не на място на голяма стена.  

Декорирането на стените е личен избор, а принтовете върху стъкло предоставят възможност  да пресъздадете почти всичко, което харесвате и което ще съответства на дизайна на вашия дом. Без значение какъв дизайн сте избрали, принтът върху стъкло със сигурност ще добави неповторим ефект към всяка стена.

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес