Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предимства и недостатъци на новото строителство

21 юли 2022, 08:51 часа

Ако ви предстои да закупите имот, вероятно и вие се колебаете и сте изправени пред дилемата: старо или ново строителство. И двата варианта имат както предимства, така и недостатъци за притежателите на жилището, но като че ли надделяват плюсовете на новото строителство. Добре е обстойно да обмислите какви възможностите и интереси стоят пред вас в дългосрочен план. Така ще вземете най-правилното за вас решение от какъв тип недвижимо имущество се нуждаете.

Едно от основните предимства на жилищата ново строителство е цялостната фасада на сградите и модерният дизайн. Новите жилищни сгради са проектирани така, че да съчетават класиката с модерните архитектурни тенденции. Също така помещенията обикновено са разпределени функционално и удобно.

Друго предимство, което върви със закупуването на жилище в новопостроена сграда, е възможността да пестите от отопление. Колкото по-нови са използваните технологии и самата сграда, използвани при осъществяване на проекта, толкова постройката е по-енергоефективна. Полагането на качествена топлоизолация и добра, нова дограма, също е ключов момент.

В позицията на купувачи е важно да знаете какви са политиките на банковите институции при отпускане на кредити за закупуване на недвижим имот. Има разлика при отпускането на финансиране от страна на банка с оглед същността на сградата. Ще получите по-изгодни условия и по-висок процент на финансиране, ако желаете да придобиете жилище, което е ново строителство.

Общите части на сградите при новото строителство обикновено се поддържат от фирми, специализирани конкретно в сферата на сградния мениджмънт. Благодарение на това ще се наслаждавате на приятни и чисти общи помещения. Заслужава си да се отбележи и това, че съоръженията като асансьори например, а също и конструктивните елементи на етажните площадки като парапети, мазетата и таванските помещения ще са в изрядно състояние.

Покупката на жилище ново строителство ви носи сигурност в няколко различни аспекта.

Все пак, разбира се, новото строителство има и своите недостатъци, ще ви обърнем внимание на някои от тях.

Обикновено те се предлагат на по-висока цена. Това до голяма степен е оправдано поради факта, че няма да се налага да правите скъпоструващи ремонти на повредени и износени неща – преценявате сами.

Още една от негативните характеристики, отчитани при покупката на недвижимо имущество в нови сгради, е по-малкото жилищна площ, която пък е за сметка на общите части.

Обмислете добре кой е по-подходящият избор за самите вас и когато решите, отделете достатъчно време, за да откриете жилището, което отговаря на представите ви за ваш дом. Все пак това е важна и решаваща инвестиция, така че трябва да подходите с отговорност към нея.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес