Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правила, с които ще съхраните вълнените дрехи при пране

13 август 2024, 17:33 часа

Грижата за вълнените продукти изисква специално внимание, така че да издържат дълго време и да запазят първоначалния си вид. Вълната, независимо дали е деликатна ангора, скъп кашмир, издръжлива камила или ярък акрил, изисква деликатна обработка при пране. Представяме ви девет основни правила, които ще ви помогнат да запазите вашите вълнени дрехи в отлично състояние.

Как да не перете вълнени дрехи?

1.       Не пренебрегвайте информацията от етикета

Етикетът на дрехите съдържа важна информация за правилното пране, центрофугиране и сушене на артикула. Следвайте тези указания, за да избегнете натрупване, разтягане или свиване. Някои предмети може да изискват химическо чистене и е по-добре да вземете предвид това предварително.

10 тайни за перфектно пране: бельото ви ще блести от бяло

2.       Не перете нещата с бримки

Преди пране скрийте бримките, за да не се увеличат или да се превърнат в дупки. Ако дрехите вече са скъсани, поправете ги преди пране, за да предотвратите по-нататъшно износване.

3.       Не перете с други предмети

Вълнените изделия, като например заек или ангора, могат да оставят мъх върху други елементи от облеклото. Прането им отделно от другите предмети ще помогне да избегнете трудностите при отстраняване на косми и ще запазите дрехите си в добро състояние.

4.       Да не се пере над 30 градуса

Не се препоръчва прането на вълнени дрехи при температура над 30°C. Това ще предотврати загубата на форма на вашия пуловер, шал или ръкавици и ще ви помогне да запазите външния си вид.

5.       Не перете от лицевата страна

Перете вълнените предмети с вътрешната страна навън, за да минимизирате увреждането и да удължите живота на вашата дреха. За да намалите образуването на топчета, можете да използвате специални топки за пране.

Какво е по-добре да изберете за пране: прах, гел или капсули?

6.       Не накисвайте

Не оставяйте вълнени дрехи във вода повече от час. Продължителното накисване може да доведе до разтягане или свиване на дрехите. За петна използвайте меки препарати за отстраняване на петна или избелващи средства без хлор.

7.       Не изцеждайте

Избягвайте центрофугирането на вълнени дрехи на ръка или в пералнята. По-добре е да оставите водата да се оттече сама, като поставите артикула върху решетка над ваната, за да не развалите формата на артикула.

8.       Не закачайте на простора

Окачването на вълнени дрехи на въдица може да ги разтегне. След пране поставете дрехите върху равна повърхност, като първо ги покриете с чиста хавлиена кърпа. Водата ще попие в кърпата и артикулът ще запази първоначалния си вид.

9.       Да не се пере с прах

Праховете може да са твърде агресивни към вълната. По-добре е да използвате течен продукт с ланолин, бебешки сапун или гел за пране. Тези продукти са по-нежни към текстурата на тъканта и спомагат за поддържането й в добро състояние.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес