Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правете това редовно и повишете имунитета си!

27 юли 2021, 10:16 часа

Не е достатъчен само приемът на витамини. Освен тях трябва да имаме здравословна диета и начин на живот примесен с движение и спорт. Едно от нещата, които всъщност могат да бъдат практикувани навсякъде и имат невероятно влияние върху тялото и здравето на човек, е йогата.

Различните асани (пози) в йогата, помагат на различни части на тялото, както отвътре, така и отвън.

Вижте кои са трите асани, които ще стимулират имунитета ви и ще го подобрят.

Защо е добре да правим йога в ежедневието си?

1. Детска поза

Това е една от най-лесните и доста удобни пози. Сгънете коленете си на пода, като седнете с пети върху тях, а после вдигнете ръце поемайки въздух и ги поставете пред вас на пода, издишайки. Стойте така за около 2 минути, като след това бавно се изправите. 

Тази поза подобрява храносмилането, като тонизира коремните мускули. Също така е много полезна за облекчаване на болките в гърба и в кръста. 

Важна отбелязка: Не практикувайте позата, ако имате проблеми или наранявания свързани с колената или глезените.

2. Поза Кобра

Тази поза е също така лесна и спомага действието и здравето на много неща в тялото. 

Легнете по корем, с плътно събрани крака и опрени в земята длани, като лактите са успоредно на тялото, близко разположени. Вдишвайки изправте горната част на тялото и извийте назад гръбнака си, като използвате ръцете за опора. Не бързайте - действайте бавно. Опитайте се да се задържите така за около 25 секунди, като не спирате правилното дишане и после бавно се върнете, където бяхте в началото.

Тази асана укрепва стомаха, ръцете, раменете и гърба, като също така намаля стреса и укрепва имунната система, стимулирайки белите кръвни клетки. Също така спомага и повишава репродуктивната система и при жените, и при мъжете.

При по-сериозен месечен цикъл или травми на гърба, е по-добре да не практикувате тази поза. 

Изневеряват ли по-често жените, които практикуват йога?

3. Поза Орел

Започнете с поза като за клек, като увиете десния си крак около левия. Дясното ви бедро трябва да е максимално над лявото. Кръстосайте ръце в зоната на лактите, а дланите се добират една в друга, все едно увивате и ръцете си една около друга, като лияни, а вие се опитайте да вдигнете лактите, колкото можете повече на нивото на раменете. 

Направете 5-7 вдишвания в тази поза, а после сменете посоката на ръцете и краката и повторете същото.

Тя подобрява работата на кръвообращението и по този начин стимулира имунитета, като също така засилва концентрацията и успешно спомага елиминацията на токсините от тялото. 

Не е добре да се практикува от бременни жени или хора с наранени крайници.

Ния Петрова
Ния Петрова Отговорен редактор
Новините днес