Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Практични съвети при избора на холна гарнитура

12 април 2021, 20:00 часа

В съвременните жилища най-важното помещение не е кухнята, а всекидневната. Всичко важно и интересно се случва в дневната – посрещаме гости, събираме семейството, релаксираме.

Това е причината да обърнете повече внимание на обзавеждането ѝ. Трябва да проявите креативност и въображение.

Покупката на всяка мебел трябва да е добре обмислена. Холната гарнитура е една от тях. И няма как да е по друг начин, тя е основната мебел в дневната.

Как правилно да изберете холна гарнитура?

Вземете решение за размера

Измерете внимателно дневната, определете мястото, където ще сложите гарнитурата и си запишете всичко. Така, когато разглеждате различни модели в онлайн или физически магазин ще знаете кои гарнитури са подходящи за вас.

Изберете вида на меката мебел

Решение за вида на холната гарнитура ще вземете в зависимост от това колко е голяма дневната. Холните гарнитури модел Класически са подходящи за големи пространства. Те включват няколко отделни мебели като диван тройка, един или два фотьойла, както и табуретки. Някои модели включват и двуместен диван.

Модулни дивани и гарнитурис U-образна форма също са чудесни за просторни помещения. Те предоставят много места за сядане, място за сън и ракла за съхранение.

При недостиг на място в дневната, можете да изберете ъглова холна гарнитура. Ъгловите гарнитури са удобни, подходящи за малки пространства и представят достатъчно места за сядане. Те мат ракла за съхранение и функция „сън“.

Модулните холни гарнитури също са вариант за малки всекидневни. Модулите могат да се подредят според желанията на домакините.

Изберете стила

Логично е стилът на всички мебели в дневната да си подхождат, затова холната гарнитура е нужно да си кореспондира с останалите мебели в дневната. В магазините се продават различни стилове гарнитури, като най-известни са:

Класически

Класическият стил е елегантен и изтънчен. Гради се върху концепции от 18 и 19 век. Фина изработка, обли ръбове и богати архитектурни украшения характеризират тези холни гарнитури. Обикновено тези мебели се продават във вид на комплект от два дивана — триместен или двуместен  диван и фотьойли.

Модерен

Модерният стил се оказва, че не е много съвременен, защото е създаден през 19 век. Мебелите се отличават с простота, изчистени линии и свежи, светли цветове.

Съвременен

Изчистени  форми, земни цветове са характерни за съвременния стил мека мебел. Те подхождат както на по-малки помещения, така и на по-просторни.

Рустик

Рустик е смес от традиционни френски, италиански и испански дизайни. Характерна за холните гарнитури в този стил е ефектната комбинация от цветове и удобството, което предоставят. Обикновено това са удобни меки ъглови гарнитури. Фотьойл или табуретка присъстват в някои от рустик моделите.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес