Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ползите от консумация цвекло

14 юни 2021, 08:15 часа

Цвеклото и неговите предимства

Цвеклото е зеленчук, който има червеникав цвят. От него можете да се възползвате от всичко, дори и листата им могат да се консумират сурови или варени.

Има 3 вида цвекло:

Обикновеното или червено цвекло, то се консумира като зеленчук.

Захарното цвекло, белезникаво на цвят и се използва главно за захарната индустрия, поради по-голямото си богатство на захар.

Фуражното цвекло, което често се използва като фураж за добитъка.

Цвеклото е храна с много важно хранително богатство,  която осигурява невероятни ползи за здравето, когато се консумира редовно. 

Цвеклото има високо съдържание на вода и въглехидрати, което го прави един от най -богатите на захари и на фибри зеленчуци .

Не трябва да забравяме приноса му на антиоксиданти, водоразтворими витамини от група В, (В1, В2, В3, В6 и В9) и витамин С, предшественици на витамин А, като каротини и различни минерали (желязо, калий, манган, магнезий) .

Сред антиоксидантите се открояват фенолни съединения, флавоноиди, мощен противораков препарат, така че редовното им поглъщане в рамките на балансирана диета помага да се предотврати появата на рак. Тези съединения имат голяма антиоксидантна сила, дори когато се консумират варени.

Съдържащите се в цвеклото витамини и минерали са важни за регулирането и правилното функциониране на различните органи и структури на тялото (кости, черен дроб, панкреас, бъбреци, кръв, ...).

Има все повече рецепти и начини за приготвяне на тази грудка, както сурова, така и варена или ферментирала.

Какви са ползите от консумацията на цвекло?

- Листата от цвекло съдържат  протеини, фосфор, цинк, фибри, витамин В6, магнезий, калий, мед и манган , както и витамин А, витамин С, калций и желязо.

- Листата на това растение съдържат повече  желязо  от спанака.

- Може да предотврати  остеопорозата  чрез увеличаване на здравината на костите.

- Предотвратява и се бори с болестта на Алцхаймер .

- Цвеклото стимулира производството на антитела и бели кръвни клетки, следователно,  укрепва имунната система .

Тези листа могат да бъдат включени в смутита , сокове или салати . Те могат да се използват и в различни готварски рецепти.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес