Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По какво се различава кокосовата от бялата захар

07 ноември 2021, 14:20 часа

Все повече започват да се търсят по-здравословни алтернативи на всякакви продукти, като това не изключва и захарта. Кокосовата захар е предпочитана, тъй като съчетава в едно вкусови качества и хранителна стойност за балансирана диета.

И все пак, не бива да прекаляваме и с нея като добавка. Тя е по-здравословният вариант, но пък също има калорийна стойност, с която да се съобразяваме. Със среден гликемичен индекс е, но прекомерената консумация може да повлияе върху нивата на инсулина и кръвната захар, също както бялата захар.

Как се приготвя кокосовата захар?

Това се осъществява чрез процес на извличане сока от кокосова палма. Той се събира, изцежда и преминава през обработка на варене, докато не се получи сгъстена текстура с карамелен вкус. Следва процес на дехидратиране и обработване до малки гранули, наподобяващи обикновената захар.

Ако трябва да сравним вкуса и качествата й, кокосовата захар наподобява меласа. Сладък и по-карамелен вкус, който може би я доближава повече до кафявата захар. Използва се в същото количество както бялата в рецептите, също и за заместител на всяка друга захар. Заради малко по-различния вкус можете да експериментирате с най-различни рецепти и сладкиши. 

Каква е хранителната стойност на кокосовата захар?

Кокосовата захар, подобно на бялата, също съдържа глюкоза, захароза и фруктоза. Много лекари не препоръчват като цяло консумацията на каквато и да е захар поради тази причина, независимо бяла или друг вид. 

И все пак, отчитаме, че кокосовата захар може да замести бялата при диабетици, при стриктно спазване на приетото количество.

Кокосовата захар има по-нисък гликемичен индекс, който се дължи на това, че тя не е рафинирана и е запазила всички хранителни вещества, които липсват при бялата тръстикова захар. Според изследванията, кокосовата захар е богата на витамини и полезни вещества като калий, калций, магнезий, цинк, желязо, антиоксиданти, фибри и др. Това е още един фактор за ниския й гликемичен индекс. Поради тази причина тя е и по-здравословната алтернатива, тъй като не влияе по същия начин на организма и нивата на инсулин и кръвна захар, както влияе бялата рафинирана захар. 

Кокосовата захар е чудесен заместител на всяка друга, но отново споменаваме, че е добре да приемаме възможно най-минимално количество от нея. Това е от съществено значение особено за хората със заболявания и най-вече диабетиците. Внимавайте с количеството също, ако страдате от инсулинова резистентност, метаболитен синдром, затлъстяване, наднормено тегло и всички останали състояния, които са свързани с наушен обмен на въглехидратите в организма. 

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес