Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По естествен начин - ето как да изсветлим косата си без боя

21 юли 2024, 13:00 часа

Изсветляването на косата е често срещана практика, особено през топлите месеци. Много хора обаче предпочитат да избягват агресивните химични продукти, които могат да увредят косата и скалпа. За щастие, съществуват множество натурални методи, които могат да помогнат за изсветляването на косата с 2 до 3 тона. В тази статия ще разгледаме някои от най-популярните и доказали се начини за изсветляване на косата без боя.

Как да изсветлим косата си?

В днешно време хората често изпитват желание да променят нещо във външния си вид, като много от тях започват от косата си, по един или друг начин. Изсветляването на косата може да се постигне по много начини, но определено по-безопасният и здравословен начин е това да се случи с натурални съставки, а не с изсветлители като супра, блондор, белина или перхидрол.

Как да си боядисам косата без боя

Лайка

Лайката е известна със своите свойства да възстановява блясъка на косата. Съдържа кверцетин, който инхибира химичното съединение тирозиназа, отговорно за производството на меланин в косата. За да използвате лайка за изсветляване, сварете концентриран чай от лайка и го оставете да изстине. След като измиете косата си с шампоан, напръскайте изстиналия чай върху косата, разрешете я и оставете да изсъхне за един час преди изплакване.

Морска сол

Лятото е сезонът на светлите коси, благодарение на слънцето и морската вода. Морската сол има изсветляващ ефект върху косата. Ако нямате достъп до море, можете да добавите една супена лъжица морска сол към половин чаена чаша топла вода. Намокрете косата с течността и оставете за 20 минути преди да изплакнете.

морска сол

Канела и мед

Комбинацията от канела и мед е естествен начин за изсветляване на косата с приятен аромат. Смесете две супени лъжици канела с една супена лъжица мед и лимонов сок. Нанесете сместа върху измитата си коса, увийте я с найлонова торбичка или шапка за баня и оставете за пет часа преди изплакване.

Витамин Ц

Витамин Ц има антипигментни свойства, които могат да изсветлят косата с 1-2 тона. Смесете стрит на прах витамин Ц с шампоан и нанесете върху леко влажна коса. Оставете за един час преди изплакване. Повторете процедурата няколко пъти за по-видим ефект.

Боядисване на косата: Това е най-добрият цвят за сивата коса

Сода бикарбонат

Сода бикарбонат може да се използва и за изсветляване на косата. Смесете сода бикарбонат с вода до получаването на паста и нанесете върху косата, като избягвате корените. Оставете за 20-30 минути преди изплакване.

Лимон

Лимонът е лесен начин за изсветляване на косата. Смесете две супени лъжици изцеден лимонов сок с една чаена чаша вода и напръскайте косата. Оставете за 2-3 часа (по възможност на слънце) преди изплакване. Повтаряйте процедурата всяка седмица за по-добри резултати.

Кефир

Кефирът е нежна алтернатива за изсветляване на косата. Смесете 50 мл кефир, една чаена лъжичка шампоан, сок от половин лимон, едно яйце и 40 мл ракия. Нанесете върху косата и оставете за 7-8 часа преди изплакване.

5 лесни трика да изсветлим тъмната коса

Яйца и бира

Комбинацията от яйца и бира също може да изсветли косата. Смесете един суров белтък с половин чаша бира и нанесете върху косата за един час преди изплакване.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет е ефективен за изсветляване и грижа за косата. Сварете две чаши вода с две супени лъжици оцет и оставете да изстине. Нанесете сместа върху косата и масажирайте. Оставете за 15-20 минути преди изплакване. Повтаряйте процеса три пъти седмично за най-добри резултати.

Изсветляването на косата с натурални съставки е здравословна и безопасна алтернатива на химичните продукти. Въпреки че ефектът не е толкова силен, изсветляването с 2 до 3 тона е напълно изпълнимо с редовна употреба на тези методи. Опитайте различни комбинации и намерете най-подходящия метод за вашата коса, за да постигнете желания резултат по естествен начин.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес