Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пластмасовите опаковки за еднократна употреба са забранени на Еверест

21 август 2019, 15:15 часа

Тази година освен че имаше рекорден брой катерачи на Еверест, се събраха и над 10 тона боклук, оставен от тях, с инициатива, ръководена от правителството.

За да намалят отпадъците и замърсяването се предприемат рестриктивни разпоредби като последната: в региона се забранява пластмасата за еднократна употреба.

Ограничението ще действа от януари и ще важи в община Кумби Пасанг Лхаму, която е дом на връх Еверест и няколко други планини. Забранява се използването на всяка пластмаса с дебелина по-малка от 30 микрона, както и напитки в пластмасови бутилки.

Местните власти ще работят с туристически компании, авиокомпании и Непалската асоциация по алпинизъм за прилагане на забраната. Все още се уточнява какво ще е наказанието при нарушаване на разпоредбата.

"Ако започнем сега, това ще помогне да запазим региона си, Еверест и планините в дългосрочен план", заяви местният служител Ганеш Гхимире пред АФП, цитиран от БГНЕС.

Районът приема над 50 000 туристи всяка година, включително алпинисти и катерачи.

Природозащитниците също са загрижени, че замърсяването на Еверест влияе на водните източници в долината.

Преди шест години Непал въведе депозит от 4 000 щатски долара на екип от катерачи на Еверест, който ще бъде възстановен, ако всеки алпинист свали поне осем килограма отпадъци, но само половината от алпинистите се връщат с изисквания товар.

Топящите се ледници, до което води глобалното затопляне, сега разкриват тела и отпадъци, които се натрупват в планината, откакто Едмънд Хилари и Тензинг Норгай направиха първото успешно изкачване на върха преди 66 години.

През тазгодишния сезон се наблюдава рекордните 885 покорители на Еверест, 644 от тях от юг и 241 от северния фланг в Тибет.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес