Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пиете ги всеки ден: 5 напитки, които всъщност са по-вредни от газираното

09 юли 2024, 11:40 часа

Понякога не осъзнаваме вредата, която нанасяме на здравето си. Не става въпрос за алкохола, както може би си мислите. Съществуват напитки, чиято вреда може да се нарече бомба със закъснител. А някога сме смятали някои от тях дори за полезни. И лекарите ги препоръчват. Но наскоро учени от университета "Бен-Гурион" направиха класация на най-вредните за хората напитки и тя е изненадваща.

Горещ чай

Изглежда, че в него няма нищо вредно? Китайците, например, пият чай почти непрекъснато. Но вредата тук е в температурата. Ние го обичаме по-топъл. А всички горещи напитки (не само чаят, но и врялото кафе, бульонът) изгарят хранопровода, водят до микротравми и микровъзпаления.

С течение на времето всички тези незабележими на пръв поглед неприятности могат да прераснат в онкологични заболявания. Затова оставете чая да изстине и тогава го изпийте с наслада.

10 напитки, за които не предполагаме, че са вредни

Млечен шейк

Това е другата крайност - твърде студените напитки. Те водят до същите неприятности, както и горещите. Освен това млечните шейкове имат най-неприятно въздействие върху мозъка, като го карат да стане инертен и летаргичен.

А фитнес инструкторите уверяват, че млечните шейкове са подходящо средство за напълняванеми. Ако обаче сте си поставили за цел да качите няколко килограма, тогава го пийте до насита. Просто го загрейте малко преди да го консумирате.

Силно кафе

В умерени количества кафето е много полезно: то ви събужда, ободрява и ускорява метаболизма ви. Но ако кафето е прекалено силно, то може да предизвика спазъм на кръвоносните съдове: кръвното налягане рязко скача и след това също толкова рязко спада. В резултат на това няма да се чувствате никак добре.

Износените артерии няма да ви благодарят за подобни експерименти, както и изтощеният от спазмите мозък. А ако кафето е и със захар, организмът скоро ще започне да моли за помощ.

За кои органи са най-вредни газираните напитки

Енергийни напитки

Не толкова отдавна западните медии писаха за една ужасна история: млад мъж, семеен, баща на две деца, толкова много работа, че без енергийни напитки заспал в движение. Всичко завършило много зле: сега той е инвалид, лекарите трябвало да отстранят част от мозъка му. Заради шоковата доза стимуланти човекът получил инсулт.

И не се утешавайте с "умерени дози". Енергийните напитки във всеки случай не са полезни, а понякога са просто опасни. Никой не знае кога тялото ви ще се разбунтува.

Пакетиран сок

Захар и пак захар. В соковете от кутията може да има дори повече от нея, отколкото в колата. Това е добре дошло в прекрасния свят на диабета, лошите зъби, наднорменото тегло и другите спътници на съвременния човек, твърде разглезен от сладкото.

В тези напитки на практика няма витамини и минерали. Но те могат да съдържат подсладители, които често са дори по-вредни от захарта.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес