Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петък 13-ти е само един тази година

13 юни 2014, 08:08 часа

Няма лош късмет на петък 13-и, това са само шаблонни неща, които преобладават и не трябва да им се обръща внимание. Това каза в анкета на БГНЕС възрастен мъж по повод единствения за тази година петък 13-и и носи ли ни той лош късмет, или всичко е въпрос на внушения.

Млада двойка пък бе категорична, че и на двамата им върви и не вярват, че около тази дата има нещо фатално. Всичко е на подсъзнателно ниво, това си е един обикновен ден. Не сме суеверни, по-скоро вярваме в себе си, обясняват те.

Никога не съм вярвал в тези глупости, каза забързан мъж, а младо момче подкрепи думите му, но все пак обясни, че му се е случвало да стъпи на криво на фаталната дата. Възрастна дама заяви, че не вярва в лошия късмет на петък 13-и, но знае, че тогава Исус Христос в разпънат и това е нещото, за което трябва да се сещаме в петък.

За три млади момичета петък 13-и не е фактор, но все пак си позволяват да бъдат суеверни, според настроението си. Млад мъж, който също въобще не е суеверен, сподели тезата, че "всичко си зависи от човека, ако мислиш, че ще ти се случат лоши неща - ти се случват".

За някои хора, датата 13-и, дори съчетана с петък, носи късмет. Възрастен мъж е преживял операция точно на тази дата, която за щастие е преминала сполучливо. За някои хора петък 13-и е много, много щастливо число, казва ни усмихната дама. Друга пък ни се похвали, че на тази дата са се оженили родителите й. Суеверна съм, споделя забързана жена, но знам, че за някои хора тази дата е на късмет, за други е на нещастие, но си зависи от самия човек.

Анкетата показва, че хората са забравили страховете си от петък 13-и, ако въобще някога са ги имали. В крайна сметка това е поредният петък 13-ти, но дали днес ще ни върви или не зависи само и единствено от нас самите.

Петък 13-и е суеверие, което съществува като мит от стотици години. Няма аргументи, че е истина, защото по принцип суеверията не се базират на аргументи, а на страх от неизвестното, обясни за БГНЕС психологът Светлана Георгиева.

Според нея, суеверните хора ги е страх от неизвестното и от това какво ще се случи. Има изследвания, които са правени и в България, че нещастните хора са по-суеверни и вярват повече в черния петък, ако черна котка ти мине път и т.н. Вярват, защото не са уверени в себе си. Ако сме уверени в себе си разчитаме, че сами ще си направим деня хубав и няма защо да вярваме, че нещо лошо ще ни се случи.

Най-хубавите дни са тези без суеверие, категорична е психоложката. Нейната препоръка е да изкараме деня си пълноценно, та бил той и петък 13-и и просто да си го направим хубав.

Следващият фатален петък е през март 2015 г.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес