Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петък 13-и: Трябва ли да се страхуваме от този ден

12 септември 2024, 22:15 часа

Суеверието за петък 13-и се счита за едно от най-известните суеверия, които се свързват с лош късмет. Тази година в календара ще има два такива дни – през септември и декември. Ето каква е историята за произхода на суеверието и защо то придоби такава популярност.

Историята на суеверието

Петък и числото 13 са били смятани за нещастни в много култури през цялата история. В The Extraordinary Origin of Everyday Things Чарлз Панати проследява концепцията за проклятие в скандинавската митология, където богът на пакостите, Локи, неочаквано се появява на празник във Валхала на петък 13, което увеличава броя на присъстващите богове до 13. Слепият бог Ходра измамил Локи и го прострелял със стрела с връх от имел, убивайки го моментално.

Златен петък: За кои зодии идва време за забогатяване?

Панати обяснява, че от Скандинавия това суеверие се е разпространило на юг в цяла Европа и в началото на християнската ера е било здраво установено в Средиземноморието.

Това е мястото, където тревожната сила на числата се настанява в световната история. Става дума за Тайната вечеря на Исус Христос и неговите 12 ученика на Велики четвъртък. 13-ият и най-тъжен гост бил Юда Искариотски, ученикът, който предава Исус и го отвежда към смъртта.

В библейската традиция концепцията за злощастните петъци се простира дори по-далеч от разпъването на кръста: петък се смята за денят, в който Адам и Ева са яли от забранения плод от Дървото на познанието, денят, в който Каин убива брат си Авел, денят на падането на Храмът на Соломон и денят, в който Ноевият ковчег отплава по време на Великия потоп.

Едва през 19 век обаче петък 13-и става синоним на лош късмет: както обяснява Стив Руд в „Пътеводител на пингвина за суеверията на Великобритания и Ирландия“, комбинацията от петък и числото 13 е викторианска измислица.

През 1907 г. е публикуван популярният роман "Петък тринадесети" от Томас Лоусън. Тази история завладя въображението на мнозина, разказвайки на света историята на безскрупулен брокер, който се възползва от предразсъдъците около тази дата и успява да срине фондовия пазар.

През 80-те години на миналия век популярността на суеверието е подсилена от убиеца с хокейна маска във филмовия франчайз петък 13-и. Тогава романът на Дан Браун от 2003 г. „Шифърът на Да Винчи“ помага за популяризирането на погрешното твърдение за този ден от седмицата.

Според други вярвания и петък, и числото 13 са били считани за предвестници на късмет. Например, в езически времена хората вярвали, че петъкът има уникална връзка с божественото женско начало. Виждаме потвърждение за това в името на деня от седмицата петък, което идва от староанглийски език и означава денят на Фриг. Тя е кралицата на Асгард и могъща богиня на небето в скандинавската митология, свързана с любовта, брака и майчинството.

Богинята Фриг е била покровителка на семейното щастие и благополучие. Тя също е била известна с пророчествата си за земята и плодородието.

От друга страна, Фрея, богинята на любовта, плодородието и войната, която често се бърка с Фриг, е била известна със способността си да прави магия, да предсказва бъдещето и да решава кой да умре в битка. Според народните вярвания тя се е возила на колесница, теглена от две черни котки.

Петъчно ходене по мъките ще имат тези 4 зодии!

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес