Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отлични начини за отпушване на мивката

18 ноември 2021, 14:15 часа

Запушената кухненска мивка е един от най-честите (и досадни) проблеми, които могат да се случат у дома. За щастие има няколко евтини начина да ви помогнат да отпушите мивка без помощта на водопроводчик.

1. Оцет, сода и сол

Първо, опитайте наистина мощен начин за почистване на тръбите. В самото начало бавно добавете много гореща вода в мивката, за да омекотите остатъците от храна и мръсотията.

Тогава:

Вземете 1/2 чаша сода за хляб и 1/4 чаша сол. Смесете и отцедете, а след това загрейте оцета, докато заври, и добавете останалите съставки. Бързо поставете капаче, с което да „запушите“ канализацията. Изчакайте 15-30 минути. Накрая отново добавете много гореща вода в мивката.

2. Оцет и сода

Оцетът и содата са класика, когато става въпрос за запушени тръби. Този прост и бърз метод е решение, използвано от нашите баби, той е ефективен и много евтин.

Добавете малко вряща вода към канализацията. В този случай можете да следвате принципа "колкото повече, толкова по-добре", така че можете да излеете цял чайник. След това добавете 0,5-1 чаша сода и оставете да престои няколко минути. Смесете вряща вода с оцет в съотношение 1: 1 и изсипете содата. Покрийте плътно, за да позволите на сместа да работи вътре. Накрая измийте всичко.

3. Сол и вряща вода

По-мек вариант за почистване на тръби е солта и врящата вода. Като се има предвид, че този метод не е толкова силен като предишните, може да се наложи да го приложите няколко пъти. Солта почиства тръбите отвътре, премахва бактериите и неприятните миризми, а врящата вода спомага за разтварянето на всичко.

Вземете половин чаша сол и изсипете в мивката. Сложете чайника да заври с вода и изсипете солта. Накрая изплакнете мивката добре.

Повторете, ако смятате, че е необходимо.

4. Тел

Ако във вашите тръби има косми или други остатъци, можете да вземете тел и да бръкнете с нея в канализацията. След това я плъзнете нагоре и надолу, наляво и надясно. Част от мръсотията ще се закачи за телта и ще може да я извадите и отстраните.

5. ВиК вакуум

Вакуумът е един от по-евтините и ефективни начини за отпушване на мивката. Ако го имате в дома си, не е нужно да купувате други продукти. Ако имате мивка с два отвора, затворете единия. След това поставете помпата на втория отвор, отворете крана и напълнете мивката с вода, докато покрие вакуумната помпа. Натиснете помпата докрай, повторете процеса 6 до 10 пъти и след това извадете помпата. Ако водата изтече лесно, трикът е подействал. Ако не, повторете процеса. След това изплакнете мивката с гореща вода.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес