Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Откъде извира река Арда?

07 август 2023, 17:22 часа

Река Арда – вторият по големина приток на една от най-дългите реки в България – Марица, преминава през 3 области в страната ни – Смолян, Кърджали и Хасково и напуска територията на България, за да достигне Североизточна Гърция, където е позната като Άρδας – в превод Ардас. Изворът на Арда е в България, а устието ѝ е на 1,6 километра североизточно от гръцкото село Кастаниес и на 1,8 километра западно от турското Караагач, което се намира близо до Одрин.

Там река Арда се влива в река Марица, като ширината на устието е 140 метра, а факт, който заслужава вниманието ни е мостът на жп линията София – Истанбул, изграден именно над мястото, където Арда се влива в Марица.  А откъде извира река Арда?

Откъде извира река Арда?

С дължината си от 272 километра, повечето от които – 241 км. на българска земя, Арда е най-голямата родопска река. Голяма част от Западните Родопи и целите Източните Родопи се отводняват от Арда. Логично е, щом протича на територията на Родопите и преминава през области, разположени в Родопите, изворът ѝ също да е в Родопа планина. Отговорът на въпроса откъде извира река Арда е карстовият извор Ардабаши до едноименния Ардин връх в област Смолян, близо до село Горна Ардина. Очевидно и върхът, и селото, намиращо се близо до извора, и реката носят името на реката, назовавана през Античността Артеск, а през Средновековието Flum d'Arte.

Арда е една от най-пълноводните реки у нас, което заедно с дължината ѝ, я прави един от най-ценните водни източници в България. Големите язовири, изградени по поречието на Арда – „Кърджали“, „Студен кладенец“ и „Ивайловград“ – имат значение за производството на електроенергия чрез изградените ВЕЦ-ове. Напояване на земеделски земи и риболов са други цели, за които се използват водите на язовирите, изградени по поречието на река Арда.

Коя е най-пълноводната река в България?

Река Арда – романтика и забележителности

По поречието на реката, течаща през приказните Родопи – планината-магия, скътала тайни и загадки, редки растителни видове и спиращи дъха пейзажи, има множество китни селца и градове, носещи родопския дух. В област Смолян реката преминава през 4 общини, 1 град – Рудозем и 11 селца, в област Кърджали преминава през 4 общини, цели 21 села и един град – областния, а в област Хасково Арда протича през 5 села и един град – Маджарово.

Девет са селата, разположени покрай река Арда на територията на Гърция. Онова, което е по-забележително по поречието на Арда обаче не са селата и градовете, а красивите меандри, които образува, приказни и тайнствени мостове, издигнати над нея, като Дяволския мост в района на село Дядовци. Подобни мостове, впечатляващи с архитектурата си и обект на предания, легенди и страховити разкази, има и на други места по поречието на реката.

Построени са от камък, размерите им са внушителни, а целта, за която били издигнати, е за преминаване на древните пътища към Беломорието. Любопитен факт е, че част от тези мостове днес са под вода – потопени са в язовирите по поречието на реката, които създават чудесни условия за отдих, туризъм и риболов и са любимо място за почивка на запалените рибари.

По поречието на реката са открити и следи от древни цивилизации, заселили се там от най-дълбока древност, за да се възползват от предимствата, които предоставя Арда. Селище, датиращо от 6 000 г. пр. Хр., е открито край Арда в Кърджали. Открити са и останки от множество крепости по поречието на Арда – до много от възвишенията по завоите на реката е имало изградени крепости и наблюдателни кули, чиито руини са запазени и до днес. Всичко това прави река Арда привлекателна и като обект за туризъм на жадните за родопска хубост, тайнствени легенди, история и култура посетители.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес