Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отказът само от три продукта ще помогне за възстановяване на хармонията в тялото

04 януари 2022, 16:15 часа

Диетолог спомена храни, които сериозно забавят метаболизма.

От мечта към реалност

Милиони жители на Земята мечтаят да станат стройни и да имат красиво тяло. По пътя към тази мечта всеки има свой собствен път: от диета до изтощителни ежедневни тренировки. Въпреки това, диетологът Роман Куликов уверява, че всичко това в един момент ще стане неефективно, ако не регулирате първо дейността на храносмилателната система. Ако тук всичко е наред, тогава най-вероятно няма да ви се налага да отслабвате, защото фигурата ви вече ще е красива, без излишни килограми и мазнини.

Време е да разберем, че в преследване на красиво и здраво тяло не трябва да намалявате количеството храна, а да започнете да се храните разумно.

Как да ускорите метаболизма си

Ускоряването на метаболизма не е лесна задача. Но ако усвоите правилата на правилното хранене и премахнете само три продукта от менюто си, бързо ще видите ефекта.

По този начин, ако целта ви е наистина за засилите метаболизма си, тогава е време да забравите за тези продукти завинаги.

•             Захар. Това ще бъде изключително трудно за повечето хора. Но можете да започнете не с драстични мерки, а с намаляване на дозата захар, която слагате в чая, кафето и други ястия. Постепенно тялото ще свикне с новата реалност и необходимостта да се купува захар за дома ще отпадне.

•             Бобови растения. Разнообразните видове боб и зърнени храни са с голямо съдържание на въглехидрати и лектини, които забавят метаболизма и повишават нивата на инсулин.

•             Рафинирани масла (царевично, соево и слънчогледово). Факт е, че по време на тяхното почистване химическият състав на продукта се променя и естествената структура на маслото се нарушава. Високата степен на преработка на тези масла забавя процесите на генериране на енергия. Повишеното съдържание на омега-6 мазнини засилва т. нар. метаболитен синдром, който пречи на ускоряването на метаболизма. Добрата новина е, че  зехтинът може и трябва да се добави към менюто.

Може би първоначално да ви е малко несвойствено да свикнете с вкуса му, но след 2-рото или 3-тото ястие, приготвено с него, ще забравите напълно за олиото. Зехтинът е изключително полезен за целия организъм – използва се ефективно и в домашната козметика, и в лечението с билки.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес