Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От кога се празнува денят на буквите и как отбелязваме този празник?

24 май 2022, 19:30 часа

24 май е един от най-светлите български празници. Това е денят, в който честваме светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура. До 2020 година празникът е бил познат като Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Днес празникът успява да надхвърли тези рамки и се е превърнал в общонароден празник на учени, творци, просветители. На този ден хората не работят, а учениците не посещават учебните заведения.

Колко звука има в българската азбука?

Още с въвеждането на Григорианския календар през 1916 година празникът се отбелязва на 24 май. Днес църковният празник на Св. Св. Кирил и Методий се отбелязва на 11 май, а светския на 24 май. През 1990 година Деветото Народно събрание обявява този ден за официален празник.

Химнът на Деня на българската просвета и култура е „Върви, народе възродени.“ Авторът на този текст е Стоян Михайловски, който е преподавател по френски език в Русенската мъжка гимназия. Това се случва през далечната 1892 година. Музиката към химна е създадена през 1901 година.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес