Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

От какво се прави истинският пастет – тези съставки са задължителни

08 април 2023, 19:00 часа

Традиционният пастет, приготвян още в средновековието от кайма и мазнина, подходящ за мазане на хляба и директна консумация, се среща и днес, като рецептата остава непроменена. На пазара обаче се предлагат и редица други пастети, познати като вегетариански, които съдържат маслини, гъби, яйца, сирене, различни зеленчуци и варива и други продукти, които пастетите не познавали в зората на своята поява. Ще откриете стотици рецепти, даващи отговор на въпроса от какво се прави пастет, но истинската е една и тя сочи задължителните съставки за традиционния пастет, сервиран в миналото с плато зеленчуци, сирена и вино.

От какво се прави истинският пастет?

Франция е люлка на пастета, приготвен по традиционна рецепта от месо или дроб, мазнина и подправки – това са задължителните съставки, за да наречем продукта традиционен пастет. Родината на пастета дава и негово име – френското pâté.

Рецептата за домашен пастет, по която цяла България полудя

В България пастетът традиционно съдържа месо и подправки, като най-предпочитани са свинското, телешкото и пуешкото, а рибният пастет е рядкост, тъй като и търсенето му е минимално. На родния пазар може да откриете и пастети от зеленчуци, известни като вегетариански. Те няма да отговорят на въпроса ви от какво се прави пастет, защото са твърде далеч от рецептата му, но може да доставят удоволствие на небцето ви, тъй като липсата на месо съвсем не означава, че вкусът им не си заслужава.

Изпробвайте различни брандове и вкусове, както и различни рецепти, за да откриете вашия, тъй като някои може да са твърде наситени за вас, като пастетът от маслини например е с отчетлив вкус и аромат, мазен и засищащ, определено тежък пастет.

Домакините, предпочитащи домашно приготвената храна, която не е консервирана и не съдържа оцветители и неизвестни добавки, приготвят сами пастет за семейството си – по иновативни рецепти – яйчен пастет например, или по традиционни такива – от месо или дроб, за да поднесат на семейството си максимално естествена, прясна и качествена храна без вредни добавки.

Уникална рецепта за домашен пастет, по която цяла България полудя

Пастетът у нас и по света

Днес съществуват редица различни вариации на пастета, като част от тях са традиционни за конкретни държави и кухни.

  • Форшмак – традиционен пастет в Русия и Украйна, приготвян по еврейска рецепта от херинга. Тоест типичният рибен пастет.
  • Фоа гра – френски пастет, приготвян от гъши дроб, изискан  и предпочитан и днес. Важна подробност относно този пастет е изискването дробът да е от угоени гъски, тоест мазен.
  • Полски пастет, чието съдържание е богато, а рецептата е наистина изненадваща – разнообразие от риби и меса, сред които и еленско, гъби, яйца, брашно или хляб, сирене, захар, домати, подправки.

Докато в редица страни пастетът се сервира заедно със сирена, зеленчуци, нарязан на ивици или кубчета, в България традиционно се маже върху хляб и се използва за сандвичи.

Популярност извън границите ни, а вече и у нас, бележат еко и био пастетите за вегани, приготвяни от семена, варива, зеленчуци, сирена и дори от трюфели. Вкусът и рецептите им коренно се различават от тези на традиционни пастет, но пък предоставят възможност за задоволяване на всеки вкус и хранителни нужди, включително тези на потребителите, които не консумират месо.

Все по-популярен е и бебешкият пастет, подходящ за най-малките, приготвян от находчивите майки от пилешки дроб, жълтък и масло. Някои от зеленчуковите пастети също са подходящи за приготвяне в домашни условия, но за други следва да разчитате само на търговската мрежа.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес