Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Основните тенденции при завеси през 2023 г.:

29 март 2023, 07:35 часа

Тенденциите в интериорния дизайн се променят почти толкова бързо, колкото и тенденциите в облеклото. Но можете да обновите интериора без големи разходи - просто трябва да смените текстила. През 2023 г. ще бъдат модерни завесите, които имат всички шансове да се превърнат в „класика“.

Естествени материи

Днес екологичността на пространството е на първо място, така че домашният текстил не е изключение. Приоритет са естествените материи – лен, памук, вълна, коприна, кадифе. Същите изисквания за щори - дизайнерите се съветват да обърнат внимание на модели от дърво, бамбук и метал.

Цвят и текстура

Все повече дизайнери предпочитат завеси от неутрални естествени нюанси - бяло, бежово, кремаво, млечно, сиво, кафяво. Такива цветове са универсални, не уморяват очите и създават спокойна атмосфера.

Други естествени нюанси също ще бъдат популярни, включително приглушени тонове на зелено, синьо, розово. Ако искате да окачите завеси в по-ярки цветове, трябва да изберете сложни и дълбоки нюанси.

В допълнение, двуцветните завеси в хола в модерен стил остават на мода. Според дизайнерите два цвята могат да съществуват едновременно както в равни пропорции, така и в плавен градиент, пише IVD. В допълнение, завесите с шарка не губят своята актуалност.

Дизайн

Дизайнът на завесите тази година става все по-мек и удобен, но в същото време запазва лаконичност и сдържаност. Тенденцията е прости форми, липса на сложни драперии и сложни декоративни елементи. Броят на текстилните слоеве също е намален до минимум: можете да оставите един тюл или безтегловни леки завеси. Тежките кадифени завеси със сдържан цвят, свободно падащи на пода, също могат да бъдат соло.

Единственото, с което е препоръчително да се съобразите, е да не прекалявате с екзотичността на пердетата. Не са модерни пердета с ориенталски мотиви, с маниста и гъсти драперии. Това е по-скоро кич, отколкото красота. Все пак не живеете в арабски дворец, а в съвременно жилище, в което трябва да има минимално количество вещи, които поглъщат купища прах.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес