Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осем неща, които ни пречат да заспим

21 март 2021, 09:30 часа

Случвало ли ви се е да не спите пълноценно и да се чувствате уморени през целия ден? Мислите, че трябва просто да промените часовете на лягане и ще решите проблема си. Но, трябва да знаете, че има няколко фактора, които се отразяват на качеството на съня. 

Ето най-важните от тях:

1. Лягате си гладни

Може би сте на някаква специална диета и не се храните след 18 часа или не искате да претоварвате стомаха си преди заспиване. Разбира се, прекаляването с храна е проблем да заспите, но гладът също пречи. Ако сте гладни, трудно ще заспите и най-вероятно ще сънувате бисквитки. Затова хапнете нещо леко преди сън. Най-подходящата храна са ядки и не много сладки плодове.

2. Дремнали сте през деня

Здравият възрастен човек няма нужда от следобеден сън, но често се случва да подремнете пред телевизора, в автобуса или някъде другаде. Ако спите за кратко през деня, качеството на нощния сън се влошава. Често се случва да страдате от безсъние през уикендите, когато спите до късно сутрин и вечер ви е трудно да заспите. Това е една от основните причини да се чувствате ужасно в понеделник.

3. Често пропускате закуската

Изглежда, че закуската няма никаква връзка с нощния сън. Да, обаче закуската навива биологичния ви часовник. Ако тялото ви получи енергия един час след събуждане, започва да отброява времето до нощния сън. Ако приемате обилна и продължителна закуска, или я пропускате, мозъкът ви си мисли, че е гладен. Между основните хранения се произвеждат хормоните на стреса /кортизол и адреналин/, които причиняват безсъние.

4. Не сте почистили спалнята

Дори и да не държите на реда, мозъкът ви не мисли по този начин. Бъркотията влияе на подсъзнанието. Смята се, че мозъкът ни запаметява всичко, което ни заобикаля и, ако последното нещо, което сте видели преди сън, е хаос, сънят ви също ще е хаотичен. Освен това, ако спите сред прах, сънят ви няма да е пълноценен. Едно от най-прашните неща в стаята, което често забравяме, са завесите.

5. В стаята е горещо

Дори и да обичате топлината, трябва да знаете, че високата температура намалява качеството на съня. Ако не може да спите на отворен прозорец през зимата, проветрявайте стаята 10 минути преди сън. Най-подходящата температура за спане е около 21 градуса.

6. Спите по корем

Всеки човек си има своя любима поза за спане. Психолозите дори определят характера на човека според предпочитаните пози за спане. За най-вредна за добрия сън се смята позата по корем, защото в това положение гръбначният мозък и мускулите не релаксират, гърдите се притискат и дишането се затруднява. 

7. Домашният ви любимец спи до вас

Рядко се случва домашният ви любимец да спи непробудно през цялата нощ. Особено важи това за котките, които нямат представа какво е лично пространство. Едва ли ви е приятно да се събудите през нощта, а котката ви е буквално на главата или се разхожда из цялото легло, защото смята, че спалнята е нейна.

8. Хапвате нещо сладко преди сън

Вече знаете, че не трябва да си лягате гладки, но избягвайте да хапвате сладки неща. Захарта е храна за мозъкът, който трябва да почива през нощта. Хапването на шоколад преди сън води до безсъние, защото съдържа кофеин.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес