Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опровергаха съществуването на женски и мъжки мозък

01 декември 2015, 12:18 часа

Учени са сравнили устройството на мозъка на мъже и жени и не са открили съществена разлика между половете, става ясно от статия в сп. PNAS.

Изследователите от Телавивския университет под ръководството на Дафна Жоел са провели анализ на магнитнорезонансните томограми на мозъците на около 1400 души, като ги разделили на четири масива данни.

Учените определили мозъчните участъци, които най-много се различават в зависимост от пола на изследваните, и са изяснили колко характерни "мъжки" и "женски" участъци присъстват във всеки обект на изследване.

Оказало се, че в зависимост от масива данни между 23 и 53 процента от образците имали поне един "мъжки" и един "женски" участък. Броят на изцяло "женското" или "мъжкото" съдържание на черепа се колебаело от нула до осем процента.

Учените са направили извод, че мозъкът на човека представлява мозайка от черти на двата пола и набор от междинни общи свойства, което говори за принципната невъзможност да се определи чисто "мъжки" или "женски" мозък.

Разсъжденията за вкорененост на половите различия на ниво мозъчна дейност са любима тема на съвременната психология. Например именно с такива различия често се обяснява контрастът между "женската емоционалност" и "мъжкото здравомислие", като понякога се игнорират фактите за конструирането на тези стереотипи от самото общество.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес