Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опитните майстори редовно използват тези трикове, за да няма кондензат по тавана

13 ноември 2022, 19:33 часа

Причини за появата на кондензация

Процесът на поява на прекомерна влага в едно жилище до степен да се появят капки вода се нарича „кондензация“, а самият резултат от кондензацията, тоест, въпросните водни капки – „кондензат“. Кои са причините за възникване на кондензация?

Главната причина за този проблем е неспазването на изолационната технология. При нарушаване на нейните правила, стените и таванът на дадено помещение остават студени отвътре. Щом топлият въздух се озове в контакт с тях, се превръща в кондензат. Важна роля играе недостатъчната вентилация. Високата степен на влага във въздуха води до формиране на „росни“ капки, появяващи се върху всички повърхности – тавани, стени, прозорци. Например, влаголюбивите саксийни растения се нуждаят от по-често поливане, а водата от тях се изпарява и се преобразува в кондензат.

Защо има конденз по дограмата - ето кои са най-честите причини!

Първото, за което е желателно да се погрижите в случая, е да осигурите добра вентилация на помещението. Това бързо и ефикасно ще ви избави от излишната влага. В интерес на истината, идеалният вариант е да си монтирате всмукателно-изтегляща вентилация с принудително действие. Това обаче създава затруднения, защото е специализирана дейност.

Регулярното включване на вентилатор ще ви избави от кондензата. Въздушните топли течения ще изсушат влагата, но методът има и важен недостатък: сериозна консумация на електрическа енергия.

Досегашната вътрешна изолация може да бъде изцяло премахната и работата по нея да започне от нулата. Но може и просто да поставите нов слой върху покритието, като вече спазите стриктно препоръките и правилата. Това ще намали донякъде свободното ви пространство, но пък и доста ще ви улесни.

Защо има конденз по прозорците? Най-честите причини ги пропускат всички

Как да избегнем водните капки?

С цел предотвратяване появата на кондензата, който възниква най-вече по таваните на остъклени балкони, е нужно да се погрижите предварително за правилната изолация - още в етапа на планиране на помещенията. Необходимо е да се вземат нужните мерки както вътре, така и отвън. Само пълноценната защита ще попречи за появата на кондензат в студеното време. Вътрешната изолация да се направи в съответствие с изискванията на нормативите – така ще бъде предотвратен контактът на студения въздух с топлината на помещенията.

Ето кои способи помагат най-добре за решаването на този проблем.

1. За целите на пълното изолиране използвайте специални материали за балкони. Те се състоят от 1 или 2 слоя пароизолация, чието предназначение е както да предпазва от студа, така и да предотвратява появата на кондензат.

2. Има и друг вариант за правилна изолация – материалът пенофол. В този случай предпазването от влагата става чрез фолио.

3. Може да прибегнете до изолация от пенопласт. Тя се покрива със слой пергамин, фолио или полиетилен, които подсигуряват изолирането.

Най-лесният трик, с който ще забравите за конденза

Желателно е избраният вариант за изолиране да бъде с пароизолация от вътрешната и външна страна. Това ще позволи да постигнете максимален резултат. Едва след внимателно затопляне на въздуха може да стартирате довършителните работи - облицоване с пластмаса, гипсокартон, дървена ламперия и т. н.

Не по-маловажна част от тези дейности е външната изолация. Всички външни повърхности е нужно да се покрият с подходящи материали – пенопласт, пеноплекс или минерална вата. Шевовете и фугите трябва да бъдат запечатани херметично. Това се прави чрез специална строителна мрежа и след това измазване.

Ако жилището ви е разположено на висок етаж, ще е невъзможно самостоятелно да направите външна изолация, и е нужно да потърсите помощ от специалисти. Но в този случай внимавайте: главното е да се осигури постоянен контрол по качеството на извършваните работе, за да се избягнат грешки! Не разчитате напълно на майсторите - те често бързат да се справят с работата за възможно най-кратко време с цел да си „хванат“ нова поръчка.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес