Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опитните градинари знаят как да съхранят крушите и ябълките до лятото

13 януари 2023, 17:33 часа

Ябълките и крушите са сред най-отглежданите овощни плодове у нас. След като продукцията е събрана, другата важна част е да бъде съхранена правилно през студените зимни дни. Как обаче е възможно това? Ще ви разкажем в следващите редове.

Ябълките имат няколко различни сорта и според сезона те са летни, есенни и зимни. Можем да ги различим по кората - летните сортове имат по-тънка кора, а зимните са с по-група и мазна кора. Зимните са по-издръжливи и се фокусирайте над тях, ако искате да съхранявате големи количества през зимата.

Как да съхраняваме плодове и зеленчуци цял месец, без да се развалят

Крушите са по-лесни за съхранение, защото кората им като цяло е по-твърда, особено на стипчивите видове. Избягвайте летните сортове круши за съхранение, защото са твърде меки. 

А ето и малко полезна информация относно това как е най-подходящо да съхраняваме тези плодове и доколко те са издръжливи:

За какъв период от време можем да ги съхраняваме?

Зимните сортове ябълки могат да се съхраняват от 3 до 8 месеца в зависимост от начина на съхранение. Крушите обаче се развалят по-бързо. Не може да се каже точен период, тъй като има много фактори, които оказват влияние:

8 съвета как правилно да съхранявате зеленчуци и плодове от градината

    - Сорт;
    - Условия на отглеждане;
    - Температура и влажност на въздуха в помещението и др.

Както се досещате, при помещенията с постоянна температура, независимо от сезона, плодовете издържат по-дълго време. Твърде високата температура съкращава годността и времето за съхранение на крушите и ябълките. Липсата на топлина, светлина и много влага допринася за по-дългосрочното запазване на плодовете и ги предпазва от увреждане и инфекции.

Съвети за подготвяне на продукцията за съхранение

- Ако избирате реколтата си за съхранение, трябва да сте наясно в кой точно момент да оберете плодовете от дръвчетата. Зимните сортове обикновено се обират през септември, но ние ви съветваме главно да обърнете внимание на зрелостта на самите плодове, а не на времето. Крушите се обират леко неузрели и все още твърди, но с характерния им цвят. Ябълките също трябва да бъдат твърди. Паднали и наранени плодове не се отделят за съхранение.

Препоръчителни условия за съхранение на плодове и зеленчуци

- Берете продукцията си на сухо време. Ако плодовете са замръзнали през нощта поради студа - прибирайте ги след размразяване.

- Сортирайте плодовете спрямо тяхната големина - за съхранение се подбират средно големите плодове без наранявания по тях. За превенция от вредители, навлажнете парче плат с глицерин и протривайте кората на плода. 

- Подгответе ги за температурните условия - обикновено плодовете се съхраняват на студени места, но трябва предварително да ги подготвите, а не да смените рязко температурата. За целта ги оставете няколко дни първо в по-хладна стая, а след това и в избата за съхранение - плавно преминавайте през различните температури.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес