Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опитните домакини никога не хвърлят утайката от кафето си

15 март 2023, 10:44 часа

Обичайно е, когато си приготвяте кафе у дома, да измиете утайка от кафеварката, респективно от чашата си – ако сте пили „турското кафе“. Така е, защото възприемате кафейната утайка като ненужен отпадък. А дали това е така? Оказва се, че тази „отпадъчна субстанция“ има не едно и две домашни приложения, включително в градината, а също така за решаване на някои кожни проблеми.  Ето подробностите относно тези приложения.

Първо, като естествен дезодорант за ароматизиране на жилищните помещения – поставяте съдчета с утайка от кафе на различни места у дома ви, включително в хладилника, килера и кошчето за боклука, и неприятните миризми изчезват! Нещо повече, ароматът на кафейната утайка може да използвате и за освежаване на въздуха, особено на местата, където той се задържа тежък и неприятен (тоалетна, кухня, килер), като поставяте там купички с утайка. Пак в тази посока действат и домашно изготвените ароматни свещи с ухание на кафе. – добавете утайка от кафе към восъка, преди да се е втвърдил, и ефектът ще ви изненада приятно.

Защо опитните градинари подхранват растенията с утайка от кафе?

Второ, като абразив за премахване на наслагванията от загоряла скара или барбекю – втривате от утайката в замърсените части, изчаквате около 5 минути и изчиствате отпадъка с гъбичка и препарат. Аналогично действате и за да почистите силно загорели съдове.

Трето, за изглаждане повърхностите на мебели – като втривате от утайката върху тях, изчаквате до 5 минути, внимателно избърсвате с мека кърпа и полирате с препарат за дърво – така всички дребни драскотини ще изчезнат!

Четвърто, за прогонване на насекоми, особено хлебарки и мравки – разпръсквате от събраната кафейна утайка върху местата откъде те проникват в жилището. Аналогична процедура използвате и в градината, за да прогоните оттам насекоми и вредители.

10 алтернативни употреби на утайката от кафе

Пето, като тор за подхранване на градински и домашни растения – ефектът е значим, тъй като утайката на кафето съдържа минерали и други полезни хранителни вещества с антиоксиданти свойства.

Шесто, за ексфолиране и почистване на кожата поради присъствието на етерични масла и антиоксиданти в кафейната утайка.

Седмо, за заздравяване на косите и бързия им растеж – като се приготвят маски за косата; така се премахват наслагванията на косъма и скалпа, отпушват се кожните пори и се потискат възпалителните процеси.

Осмо, за подобряване на външния вид на лицето (подути клепачи, сенки под очите) – наложете внимателно малко утайка под клепачите (без да прилагате натиск), която оставяте да действа около 20 – 25 минути, след което изплаквате лицето.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес