Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нулата - четно или нечетно число е?

09 май 2022, 21:15 часа

Концепцията за четно и нечетно на числата се изучава в училище още в началния курса по математика. Въпреки това мнозина се затрудняват да отговорят на въпроса - нулата четно или нечетно число е. Част от човечеството вярва, че нулата не се отнася нито към четните, нито към нечетните числа.

Какво е това число - четно или не?

Най-простите числа, използвани в ежедневието, са числа, които се използват при броене на обекти, наричат ​​се естествени. Те са се появили в древни времена, защото египетските жреци вече са били добри математици (невъзможно е да се строят пирамиди просто така без изчисления). Числото 0 обикновено не се счита за естествено, тъй като отсъствието на обекти не може да се преброи. Тук математиците от древността са се справили без нула.

Числото 0 е въведено от индийския математик и астроном Брахмагупта, живял през 7-ми век. Впоследствие 0 се разпространява в арабския свят и след това в Западна Европа.

Стандартната дефиниция на четно число е неговата делимост на 2 без остатък:

    2/2=1;

    18/2=9;

    няма остатък, така че числата 2 и 18 са четни.

Магически числа за късмет

Ако разделим 2019/2=1009 (остатък 1), добре, тъй като тук има остатък, тогава числото 2019 е нечетно.

Сега нека се справим с 0:

    0/2=0

няма остатък, следователно 0 е четно число по дефиниция (в математиката е важно да се докаже някаква концепция по дефиниция).

В Древна Гърция математиците въвеждат понятието за кратност. Числото 18 се счита за четно - 18/2=9, а 9/2=4 (остатък 1).

Числото 12 е два пъти четно - 12/2=6, 6/2=3, 3/2=1 (остатък 1).

Но 0 на 2 може да се дели безкрайно, винаги в резултат на делението, ще се получи 0, което от своя страна може да се раздели на 2. От гледна точка на възгледите на древните математици 0 е най-четното число.

Можете да разберете понятието за четно на 0 по друг начин.

Четните и нечетните числа се редуват - 1, 3, 5, 7 ... нечетни и 2,4,6,8... са четни. Никой не забранява да се продължи този модел не само в посока плюс безкрайност, но и в посока минус безкрайност.

1. Според определението четно число се дели на 2 без остатък.

    Наистина, 0 / 2 = 0.

2. Четните числа са разположени на оста между нечетните числа.

    Никой не се съмнява, че -1 и 1 са нечетни числа.

3. Две нечетни числа дават четно число.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес