Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Някои митове за слънчевите изгаряния, които да избегнем това лято

06 юни 2022, 18:35 часа

Всеки иска да има хубав тен през лятото. Това минава през слънчеви бани и престой на плажа, но не трябва да забравяме опасностите, които това крие за кожата, а и за здравето на самите нас. В тази статия ще разгледаме някои от основните заблуди за грижата за кожата и ще ви помогнем с тяхното разбулване, за да можете да имате здравословен и красив тен. 

По-високият фактор на слънцезащита пречи на тена

Това е мит, който често можете да видите в интернет, но отдавна е оборен от дерматолозите. Факторът на слънцезащита не влияе на това колко ще потъмнеете като стоите на плажа. Колкото по-висок фактор ползвате, толкова по-добре за вашата кожа. Препоръчително е да се мажете през два часа или след всяко излизане от водата (ако не ползвате водоустойчиви продукти). Много хора, които вярват на тази заблуда си купуват продукти с нисък фактор, които не осигуряват достатъчно добра защита на кожата. 

Няколко полезни съвета как да изберете най-добрата слънцезащита, за красив и здравословен тен

Всички продукти за защита от слънцето са еднакви

Това е по-слабо, но доста грешно твърдение също. Всяка марка с продукти, които защитават кожата ви от слънцето има различна степен на защита. Освен това трябва да търсите такива, които предпазват не само от UVA лъчите, но също и от UVB, които са не по-малко опасни. Опитайте цената да не бъде водещ фактор при покупката на слънцезащитни продукти. Също така е добре да ползвате всеки тип козметика, която има SPF фактор за защита и ви пази от слънцето. Такива продукти са много разпространени и могат да бъдат намерени навсякъде. 

Косата няма нужда от специална защита

Това не само е грешно, но и вредно за вашата коса твърдение. През лятото трябва да пазите косата си от силното слънце, защото то може сериозно да я увреди. Носете шапка или поне я покривайте с шал. Освен това има специални продукти за пазене на косата, за които може да попитате различни специалисти. За мъжете, които се подстригват много късо е препоръчително да се пазят редовно с шапка, защото кожата на главата е много чувствителна и при изгаряне може да има болезнени и неприятни последици. 

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес