Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никога не правете тези неща в автомобила си, докато шофирате

24 октомври 2022, 16:33 часа

Всеки шофьор поне веднъж си е позволявал, съзнателно или не, да “прекрачи” закона и да посегне например към телефона си, да премине на червен светофар или пък да се настани зад волана след една-две бири. Това обаче са част от нещата, които определено не са препоръчителни, когато самите ние сме шофьори и отговаряме както за собствения си живот, така и за този на околните.

Ето и нещата, които е най-добре да не правим, когато шофираме:

Не пейте

Дори и по радиото да звучи една от любимите ви песни, не се вълнувайте твърде много, тъй като по този начин се разсейвате и може да не забравите да наблюдавате пътната обстановка. Според експертите, на любимите си части от песните обикновено затваряме очите си, а това изобщо не е подходящо, ако шофираме. Дори толкова кратко време невнимание на пътя може да доведе до фатални резултати.

10 трика за по-лесно шофиране през зимата

Носите слушалки, докато карате

Изолирането от шума наоколо, докато карате, всъщност не е добра идея. По този начин няма да чуете евентуалните сигнали от другите шофьори, важни новини по радиото или пък музиката от слушалките понякога може да ви приспи. 

Шофирате с високи обувки

Колкото и да искаме да изглеждаме елегантно и винаги красиви, високите обувки трябва да се свалят преди сядането зад волана. Събуйте се боси или пък си носете чифт ниски обувки, ако сте шофьорки, но сте се запътили към официално събитие. Токчетата е възможно да се забият в пода, да не успеете да овладеете ситуацията и така да се случи нежелана злополука. И макар шофирането боси също да не е сред най-правилните решения, е много по-добър вариант от карането с токчета.

3 трика на опитните шофьори за шофиране през нощта

Поставяте краката си върху таблото

Още една груба грешка, която при евентуална злополука би ви причинила много по-големи наранявания, отколкото ако седите нормално. При катастрофа отварянето на въздушните възглавници ще притисне краката и ще ги “върне” към лицето ви, а това може да причини сериозни травми. Когато стоите по този начин, нямате и толкова голям контрол върху тялото и време за бърза реакция, ако се наложи такава. 

Преобличате се, докато шофирате

Станало ви е горещо или студено? Искате да свалите или да облечете якето си? По-добре отбийте встрани, отколкото да вършите тези дейности, докато шофирате, дори на прав и безлюден участък. Така дори и за кратко време вие нямате контрол над автомобила си, а всички знаем, че на злополуката не й е нужно много време, за да се случи.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес