Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никое дете не би простило ТЕЗИ тежки обиди, внимавайте!

02 ноември 2021, 08:42 часа

Всеки родител възпитава детето си по различен начин и съвсем логично всеки допуска определени грешки, макар и несъзнателно, които впоследствие оказват влияние върху него като личност. Може би детето ви има нетипично поведение или се държи грубо към вас. Значи сте го обидили по някакъв начин. Вижте кои обиди то няма да може да ви прости.

Предателство – по никакъв начин не предавайте доверието на детето си или него. Това ще го накара да не може да ви прости и да започне да се държи грубо с вас. Но, нима някой обича предателството.

Лъжете – никой не се чувства добре, ако разбере, че е бил лъган, децата също. Още повече, че вие сте най-близките им хора и те не очакват това от вас. Не лъжете детето си, а бъдете искрени с него, независимо дали отговорът ще му хареса или не. Така ще научите и него да не лъже.

Сравнение с другите – ужасно е да чуеш от родител как друго дете е по-добро в един или друг аспект от него. Макар родителят да не го мисли или да го изказва в яда си, тези думи остават дълбока следа в съзнанието на детето. Не карайте детето си да подражава на никого, защото то е отделна личност, уникална сама по себе си и не трябва да прилича на никого. Не го сравнявайте с другите деца, защото не ги познавате добре и ще го обидите по този начин.

Показване на безразличие – ако детето е направило нещо, с което да ви ядоса, не показвайте безразличие в опит да го накажете. Това ще доведе до травмиране на детето. То се нуждае от вас във всеки един момент и просто не може да си позволите да се отнасяте към него с безразличие.

Подценяване – не оставяте детето да разгърне своите способности, непрестанно го подценявате и мислите, че то няма да се справи с дадена задача. По този начин ще създадете в него комплекс, който ще го преследва в живота и то няма да бъде уверено в себе си. Трябва да правите точно обратното – да го окуражавате да се изявява и да вярвате с уменията му.

Не спазвате обещанията си – децата не забравят, когато родителите не са изпълнили обещаното. На по-късен етап в живота то няма да има доверие към хората и постоянно ще мисли, че хората няма да спазят обещанията си към него. Това е травма. Ето защо не обещавайте нещо, ако нямате намерение да го изпълните.

Пренебрегване на мнението на детето – не се отнасяте с него като личност, не го изслушвате и не се вслушвате в него. Това ще попречи на правилното му развитие като личност. Научете се да  слушате детето си, само така ще го опознаете. И се допитвайте до мнението му, за да се почувства важно за вас.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес