Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не консумирайте тези храни по време на месечния си цикъл

18 ноември 2021, 08:45 часа

Дискомфортът, подуването, болезнените спазми, акнето и задържането на течности са чест спътник на месечния цикъл при дамите. За овладяване на състоянието намаляване на неприятните съпътстващи симптоми важни са не само медикаментите, но и начинът на хранене.

Редица храни утежняват неблагоприятните симптоми и допринасят за влошаване на самочувствието по време на месечния цикъл. Ето кои храни да ограничите или да не хапвате в тези дни.

1.       Консервирани храни, полуфабрикати и снаксове

Причината е, че те съдържат големи количества сол. Солта допринася за задържането на течности и подуването на време на месечния цикъл. Солените снаксове и пакетирани изкушения също следва да бъдат избягвани по същата причина.

2.       Големи количества шоколад и сладки изделия

Хормоналните колебания преди и по време на месечния цикъл могат да предизвикат или да влошат наличното акне. Както е известно, шоколадът подхранва пъпките и влошава ситуацията. Това важи и за други сладки храни, богати на въглехидрати и с висок гликемичен индекс, стимулиращ производството на инсулин, който от своя страна подпомага растежа на мастните жлези. Сладките храни увеличават и спазмите в стомаха, характерни за месечния цикъл. Ако се нуждаете от нещо сладко за настроение – опитайте черен шоколад с високо съдържание на какао или фурми. Те са богати на магнезий и не водят до споменатите странични ефекти.

3.       Прясно мляко

Прясното мляко също влияе отрицателно при някои дами върху здравето на кожата им, предизвиквайки възпаления. Причината се корени в каензина. По-добре заменете прясното краве мляко с такова от кокос или друг растителен източник.

4.       Тлъсти меса

Богати на наситени мазнини, те увеличават възпалението и болезнените усещания. Този тип тлъсти храни увеличават проблемите със стомаха в тези женски дни от месеца. Заменете ги с крехки меса или риба по време на месечния цикъл.

5.       Храни, богати на транс мазнини

Транс мазнините увеличават производството на естроген и влияят неблагоприятно на дамите по време на месечния цикъл, усилвайки усещането на дискомфорт и смазми.

6.       Храни, които разреждат кръвта

За да се елиминира рискът, свързан с прекомерно кървене, трябва да се избягват и храни, за които е ясно, че разреждат кръвта.

С какво да замените храните, които трябва да избягвате по време на цикъл?

Консервите заменете с прясно приготвена храна, чипсове и снаксове – с ядки и резенчета зеленчуци, сладките храни – с плодове, тлъстите меса – с постни или риба. Количествата трябва да са достатъчни, но да не се преяжда, за да не се товари допълнително организмът.

 

 

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес