Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не изричайте тези 5 фрази – те само влошават положението

14 април 2022, 23:30 часа

Да се ​​подкрепи морално човек, който е претърпял травматични събития, е доста деликатен въпрос. Всяка небрежна фраза може да съсипе всички усилия. Поверителният разговор трябва да бъде изграден умело и компетентно, така че събеседникът да може да се отпусне, да се отвори и да се успокои.

Подходяща утеха

Най-често сантименталният разговор се свежда до факта, че незабавно се планират действия за отстраняване на проблема. Това, разбира се, е важен процес, но жертвата в момента е напълно безразлична. Всичките му мисли са заети с преживения шок и той иска да чуе най-вече думи на подкрепа, а не план за спасение. Необходимо е да се смекчи пламът и да се обърне внимание на събеседника, неговото спокойствие.

Първо, трябва да накарате човека да разбере, че неговите преживявания и страхове са разбираеми и естествени. Можете да подкрепите приятел с фразите „Разбирам, че това не е лесна ситуация“ или „Да, наистина е трудно да вземеш правилното решение“.

След това трябва да го уверите, че емоциите, които сега са го завладели, са естествена реакция на стрес, страх, отчаяние. Изразите „Нищо чудно, че си ядосан сега“ или „Сега разбирам защо си толкова разстроен“ ще помогнат.

Следващата стъпка в подкрепа може да бъде предложената помощ „Как мога да ви помогна?“, „Имате ли нужда от приятелски съвет?“, „Искате ли да помислим за този проблем заедно?“

Можете да съпреживявате и да изразявате емоциите си относно травмата, преживяна от приятел „Жалко, че не мога да взема някои от преживяванията ти върху себе си“, „Трудно е да гледам как страдаш“, „И аз съм обзет от гняв“ .

Забранени фрази

„Става много по-лошо“ - такава фраза изобщо няма нищо общо с утехата. По-скоро звучи като обезценяване на проблема на човек. Оказва се, че напразно се паникьосва заради глупости, въпреки че проблемът може да е доста сериозен.

 „Сам си си виновен“ - няма нищо по-лошо от това да обвинявате човек, който е обиден или стресиран. Човек не може да контролира абсолютно всички жизнени процеси, така че подобна фраза едва ли ще ги успокои. Звучи достатъчно безсърдечно.

 „Случва се“ – това, което следва, не са думи на утеха, а по-скоро монолог, който разказва своя собствена история. Трябва ли събеседникът да преживее отново травмиращото събитие сега?

 „Ако има нещо, свържете се с мен“ - подобна фраза едва ли звучи като предложение за помощ, това е по-скоро извинение, проста учтивост. По-вероятно е човек да не поиска помощ, тъй като такава не е била предложена. Освен това, не е съвсем ясно в какъв случай ще бъде възможно наистина да се потърси помощ.

 „Време е да се правят изводи“ - такава фраза също обезценява преживяванията на човек, освен това дава да се разбере, че това може да се случи само на него, другите очевидно знаят правилното решение.

Преди да започнете да утешавате приятеля си, трябва да разберете едно просто нещо. След като човек е споделил чувствата си, това означава, че той проявява специално доверие към събеседника си, очаква подкрепа и разбиране от него толкова, колкото не може да даде външен и безразличен човек.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес