Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не изхвърляйте вчерашния хляб, а го използвайте за ТОВА

05 април 2022, 10:20 часа

Хлябът у дома може да се използва не само като допълнение към основните хранения, но спомага на домакините и в редица други задачи. Той например може да ни помогне да стопираме ефекта на лука, който ни кара да плачем. Вчерашният хляб, който вече е по-сух за ядене, не изхвърляйте, ами се възползвайте от начините, по които може да ви е полезен. Останете до края, за да разберете какви са те.

При влязла треска в кожата

Ровичкането с игли или пинцети в кожата не е особено подходящо и приятно, но знаехете ли, че можем да извадим трескичката с помощта на хляба? Посипете малко вряла вода върху парче хляб, изчакайте, докато изстине и го наложете върху участъка, в който се намира треската. Сложете марля и пренощувайте така. Топлата вода ще омекоти кожата ви и треската ще може да излезе, след като хлябът се охлади достатъчно.

За премахване на петна

Хлябът може да действа като заместител на препаратите, пълни с химикали. Направете стария хляб на топка без кори и започнете да търкате петната в банята или кухнята. 

За освежаване на стари картини

Меката част от хляба е гъвкава и може да се използва за почистване на не толкова леснодостъпни места като например малките процепи при картините. Всичкият прах и мръсотия ще полепнат по хляба и лесно и бързо ще придадете по-свеж вид на картините и снимките си вкъщи. Ако останат трохи, вземете мека четка и ги премахнете внимателно.

Не плачем, когато режем лук, благодарение на хляба

Можем да стопираме сълзите си при рязането на лук, ако пъхнете парче хляб в устата си преди да започнете целия процес. Разплакването се дължи на наличието на сулфати, отделящи се от лука по време на рязането му. Хлябът обаче ще абсорбира този газ и ще създаде преграда между вас и лука.

Запазва свежестта на тортата

Ако искате да запазите тортата си в същия вид за следващия ден например, на изрязаните места поставете парчета или филии вчерашен хляб. Те ще запазят свойствата на тортата и няма да изсъхне.

Против лоша миризма

Знаем, че зелените салати например се развалят и потъмняват доста бързо, за разлика от другите зеленчуци, въпреки че може да се съхраняват и в хладилник. Поставете ги в контейнерче и прибавете парче стар хляб към тях, по този начин си гарантирате по-дълъг свеж вид на зелената салата, както и предотвратявате риска от лоши миризми. Можете да прилагате на различни плодове и зеленчуци, не само на зеленолистните.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес