Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не дръжте тези продукти в кухнята - хлебарките обожават да се хранят с тях

17 септември 2022, 14:04 часа

Едни от най-неприятните гадини, които могат да се появят у дома, са хлебарките. Те са всеядни и ядат почти всичко, което намерят. Тези насекоми предпочитат храните, които ние ядем, но са способни да издържат и дълго време без никаква храна.

Какво е хлебарка?

Хлебарката е насекомо, което е сред съществата, които издържат най-дълго при всякакви условия. Те са майстори в криенето, което ги превръща в същества, от които е много трудно да се отървете. Освен че са много плодовити, хлебарките са изключително издръжливи и понасят всякакви условия.
В света съществуват над 4500 вида хлебарки. Но само малко над 20 от тях живеят сред хората.
Тези вредители определено предпочитат влажна, топла и тъмна среда. Те завземат вътрешните помещения, заселват се в каналите и живеят в сухи дървета. 

Защо хлебарките винаги оцеляват?

Талантът на хлебарките да оцеляват се крие в това, което ядат. Те може да предпочитат да хапват сладкиши и месо, но когато нямат избор, с удоволствие похапват хартия, всякаква храна, дрехи, книги, изгнила дървесина и мъртви вредители като дървеници.
Хлебарките се нуждаят от вода, иначе умират бързо. Любопитно, но ако не могат да се сдобият с храна, но имат достъп до вода, могат да оцелеят за месеци.
Хлебарките се приспособяват, консумирайки всякаква възможна храна. Завземат кухни, складове, ресторанти и мазета. Обитават местата зад мебелите и пукнатините на стените.
Със способността си да се катерят по стени и тавани, няма пукнатина, до която не могат да стигнат. Особено обичат тъмнината. Най-популярната сцена е, когато включите осветлението и наблюдавате как хлебарките препускат у дома.

Ето как експертите се справят с хлебарките вкъщи

Диетата на хлебарките

Тези всеядни насекоми обичат както животини, така и растения. Но не са претенциозни. Готови са да сдъвчат всякаква субстанция от жив организъм:

* нишесте
* сладкиши
* мазни храни
* месо
* хляб
* шкафове
* книги и книжни изделия
* лепило за тапети
* хартия
* котешка тоалетна
* марки
* изпражнения (включително собствените си)
* нокти
* мъртва кожа (включително своята собствена)
* коса
* кожени дрехи
* пластмаса
* сапун
* паста за зъби
* мъртви насекоми.

Тези всеядни вредители дъвчат всичко през опаковките. Става въпрос за пакети със захар, брашно, чипс, овесени ядки. След като веднъж проникнат в пакета, съдържанието вече е “заразено”.

Заплахата от хлебарки

Проучване на учени в Кеймбридж откри над 30 различни бактерии на тези вредители, които живеят близо до хората. Хлебарките са едни от най-мръсните животни на планетата. Те се разхождат и разнасят разнообразие от патогени, които носят различни болести. Факт е, че тези вредители разпространяват инфекции. Световната здравна организация нарича хлебарките потенциални преносители на микроорганизми, които са свързани с дизентерия, холера и други болести.

Домашни методи за справяне с хлебарките

Как да се предпазим от хлебарки?

Ето няколко идеи какво може да направите, за да се предпазите от нашествието на хлебарки.

* Чистете пода

Първата стъпка да се справите с хлебарките е, като си спомните, че те прекарват много време на пода. Следващото нещо е да си припомните, че те ядат всичко. Това означава, че най-лошото от най-лошото е ядене, включващо животинска козина и люспи от кожа.
Хлебарките имат изключително силно обоняние, което използват да локализират най-малката плячка. Подът никога не трябва да се оставя мръсен, почиствайте праха, особено тъмните зони, където хлебарките се крият.

* Скрийте храната на домашните любимци

Ако имате домашен любимец, винаги у дома имате купичка с храна. Дори и след като купичката се изпразни, в нея има достатъчно остатъци, които привличат хлебарките.
Редовно мийте купичката и унищожавайте всички остатъци от храна, за да минимизираме популацията на хлебарки.
Капаните са добра идея и вършат работа.
Използвайте спрей и инсектициди.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес