Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Навици за безпаричие: 5 модела от детството, които ви пречат да забогатеете

30 май 2024, 07:55 часа

Работите, получавате заплата и пак работите... Но все още не виждате пари. Звучи ви познато?

Навиците за безпаричие могат да бъдат сериозна пречка пред успеха. Тази тема е подробно изследвана от психолога Ирина Маслова в книгата ѝ "Методът Генезис: обичайте себе си повече от семейството и работата си". В основата на метода "Генезис" са практиките на ефективното мислене, които ще ви помогнат да се отклоните от пътя на грешките и разочарованията, за да се превърнете в автор на живота си.

Навиците за безпаричие могат да бъдат открити директно в отношенията с парите и просто в ежедневните ситуации. За разширяване на виждането за навиците могат да помогнат филмите за английското кралско семейство, за домовете на богатите хора. Наблюдавайки как изглеждат, говорят, изграждат отношения, можете да си направите много изводи.

Още: Направете това и ще поканите парите в портфейла си

Има навици и има умения. Навиците са мислене. Мисленето се формира до 6-годишна възраст. До тази възраст детето попива всичко чрез родителите си и контекста, в който живее. Затова навиците за безпаричие често идват от детството.

1. Споделяне на кожата на неубита мечка

Например, ако в семейството е имало навик да се разпределят все още незаработени пари за почивка или купуване на килим, а след това нещо не се е получило, това е семейна трагедия. И това е чувство, което сте отнесли със себе си в настоящия момент. Не разделяйте кожата на неубитата мечка. Могат да се отчитат само действително спечелените пари.

2. Синдром на лисичата шапка

Още: Кои безобидни навици ви правят да изглеждате бедни - проверете себе си

На много хора е позната ситуацията, когато мама и татко пет години събирали пари за една лисича шапка, която мама не сваляла дори вкъщи, като по този начин показвала състоянието си. В настоящия момент това е желанието да се живее над възможностите си. Желанието да притежаваш луксозен дом или кола, кожено палто или бижута, за да изглеждаш, а не да бъдеш. Мечтаенето е добро и правилно. Но да профукаш три заплати плюс заем за кожено палто, за да бъдеш най-готиният в офиса, е навик за безпаричие.

3. Да се срамуваш от парите

Чувство на срам, когато парите са малко или много. Да се чувстваш виновен, ако майка ти няма ПВЦ дограма, а ти си си купил скъпи обувки, също е навик за безпаричие. Мозъкът работи по много прост начин. Нуждае се от ползи, приятни емоции и насърчение, след което сътрудничи. Ако кръвнишки спечелените пари от чувство за вина, срам раздадете на роднини, то по-късно ще вземете редица решения, за да се отървете от парите възможно най-скоро.

4. Чакане на специален повод

Още: Вечна бедност: 5 финансови „гряха“, които ви пречат да забогатеете

Това е свързано с достойнството и недостойнството. Държите красивите рокли и дрехи до рождения ден или фирменото парти, а през останалото време във всичко се свивате.

5. Вземане на пари назаем, живот извън възможностите ви

Тези навици са изтеглени от детството. Поглъщали сме ги във времето, когато са били актуални за родителите ви. Сега този багаж ви пречи да живеете добре.

Не си поставяйте убийствени цели, поставяйте си цели само едно ниво по-високо, правете основните неща. Правете практики за увеличаване на енергията си. Тези практики няма да ви доведат до милион или брак, но ще ви дадат необходимия старт за това. Трябва да работите върху основните неща. Повдигнете самочувствието, увереността в себе си. Изравняване на самоопределението - и от това състояние ще можете да правите всичко. Не веднага, а всяка година.

Още: 8 любими действия на тези, които страдат от хронично безпаричие

Всяка година ще се издигате с едно стъпало по-високо. Не мечтайте да останете на едно място десет години, а постоянно да получавате все повече и повече. След десет години няма да повярвате, че някога сте мечтали толкова малко.

Източник: Wday

Как да стъпите отново на краката си когато нямате пукната пара?

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес