Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Научно доказано: 8 неща, които трябва да има във всеки дом

23 март 2022, 16:30 часа

Искате ли да знаете кои неща гарантират добро настроение?

Жълти или зелени стени

От цялата цветова палитра тези два цвята дават усещане за щастие. Не искате да боядисате целия си апартамент в жълто или зелено? Няма проблем, направете акцент върху една от стените в кухнята или в хола.

Според проучване, децата и възрастните имат много различни възприятия за цвета на емоционално ниво. Децата, например, считат за най-„щастлив“ цвят - синьото, след това червено и едва на трето място е жълто. И най-тъжният цвят е бялото.

Ванилови свещи

Направено изследване върху свойствата на миризмите и ароматите и ефекта им върху настроението ни. Ванилията печели. Ароматът й е най-успокояващ. Ароматът на ванилия дава положителни емоции и се свързва със спокойно, мирно състояние. Така че запалете ванилови свещи за да цари мир и спокойствие във вашия дом.

Свежи цветя

Въпреки факта, че цветята през студения сезон са доста скъпи и за мнозина покупката им изглежда като загуба на пари, доказано е, че присъствието на свежи цветя в къщата предизвикват щастливи емоции и повишава нивото на емоционалното удовлетворение. Така че купете за себе си поне малка връзка лалета или стрък розмарин.

Сантиментални снимки

Ако все още нямате семейни снимки на нощното шкафче, не забравяйте да ги поставите. Изследвания показват, че почти всеки обича да гледа снимки от най-добрите си моменти, които ни карат да изглеждаме млади и щастливи. Създава усещане за спокойствие и мир.

Личен дневник

Не напразно всички психолози като терапия принуждават пациентите си да водят своеобразен дневник и да записват своите планове, мисли и емоции. Смята се, че ако оплакванията, страховете или чувствата бъдат записани на хартия, решението им става по-лесно, а ако го правите редовно, много проблеми се решават с времето. Затова снабдете се с красив личен дневник и определено ще се почувствате по-щастливи.

Аромат на рози

Ако случайно изберете освежител или ароматен спрей за дома си, препоръчваме аромата на розови пъпки. Факт е, че обонянието е свързано с частите на мозъка, отговорни за нашите емоции, а уханието на рози събужда само щастливите.

Оправено легло

Оправяйте леглото си всеки ден. Първо, по този начин спалнята ви ще изглежда спретнато, и второ, според изследване на Националната фондация за сън, сред 1500 респонденти, 71%, които оправят леглото си всеки ден, се смятат за щастливи хора, а 62% са недоволни.

Минимализъм

Оказва се, че има връзка между високите нива на кортизол (хормонът на стреса) и количеството неща във вашия дом. С други думи, колкото повече боклуци, толкова повече почистване и бъркотия. Така че, отървете се от ненужните неща, не спестявайте нищо излишно и животът ви ще стане много по-щастлив.

Превод:goodhouse.ru

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес