Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Научете какви са разликите между шампанско, просеко и мускат

31 декември 2021, 10:20 часа

Какво е Нова година без шампанско? Всички сме свикнали, че точно в полунощ разливаме пенливата течност, за да си кажем „Наздраве”. Знаете ли обаче каква е разликата между традиционните „празнични” напитки - шампанско, просеко и мускат?

Шампанското е вид пенливо вино, което се произвежда единствено и само от грозде, отглеждано във региона Шампан във Франция. По този начин, противно на общоприетото схващане, има много пенливи вина, произведени в други региони на Франция, Италия, Испания и Австралия, но всички се причисляват към категорията шампанско. Гроздето от шампанско расте в сравнително мек климат с богата минерална почва, което обяснява причината за богатия аромат, съдържащ се в него.

Просекото е сухо пенливо вино. Произвежда се на Апенинския полуостров и за създаването му се използва специален сорт грозде – Глера. За разлика от шампанското, просекото е вино, чиито вкус и аромат се проявяват най-добре веднага след производството му. Колкото по-скоро е направено, толкова е по-свежо и приятно за небцето. Произвежда се само в девет области на Италия и само няколко компании, разположени в Бразилия, Аржентина, Австралия и Румъния имат разрешение да го произвеждат и окачествяват като „просеко”.

НАУЧЕТЕ ТУК И ЗА МУСКАТА

Ева Петрова
Ева Петрова Отговорен редактор
Новините днес